| 2020. augusztus. 24. | 1 perc olvasás

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa is támogatja a Fertő-part fejlesztését

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa, mint a magyar állam által megbízott világörökségi gondnokság, az elmúlt napokban a Fertő tó fejlesztéséről szóló vita kapcsán az alábbiakat tartja fontosnak közölni:

1. A Fertő tó magyar oldalán tervezett fejlesztések több évtizedes hiányt pótolnak, ezért megvalósulásukat fontos tartjuk.

2. A magyar oldalon az egyetlen vízhozzáférési felület jelenlegi állapota messze elmarad az európai színvonaltól, melynek elérése mindannyiunk érdeke.

3. Meggyőződésünk, hogy a tóhoz érkező látogatót akkor tiszteljük meg, ha a szolgáltatások mindkét oldalon hasonló minőségben érhetők el.

4. Turisztikai szempontból is elengedhetetlennek tartjuk, hogy egységes kínálat alakulhasson ki a tó bármely oldalán.

5. A Welterbe Verein Neusiedler See, az osztrák oldali gondnokság 2020. augusztus 14-én kiadott nyilatkozatában megfogalmazottakhoz hasonlóan látjuk a kialakult helyzetet, véleményünk szerint is túlzó és megalapozatlan a veszélyeztetettségi felterjesztés.

6. A hatósági eljárásokat lefolytatták, ezek során sem merült fel olyan körülmény, amely negatív hatást gyakorolna a kiemelkedő egyetemes értékre.

7. A világörökségi területen megvalósuló fejlesztés az eddigi helybeni tevékenységekkel összhangban, azok minőségi javítására irányul.

8. A kultúrtáj kategória az ember és természet együttélését jelenti, amelyben az ember a tájat alakító és ezen keresztül gazdagító tényező. Ez évszázadokon keresztül így zajlott s ez a lehetőség a mai kor emberét is megilleti.


 

Fertőszéplak, 2020. 08. 24.

Ivanics Ferenc elnök

Címkék: Fertő part

Legnépszerűbb cikkek