| 2019. július. 23. | 2 perc olvasás

Támogatják a környékünk vidéki orvosi rendelőit is!

A Miniszterelnökség közzétette a Magyar Falu Program két újabb pályázatának eredményét – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Ennek keretében 9 Sopron környékén lévő település kap támogatást.

Gyopáros Alpár kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy a Magyar Falu Program keretében február vége óta hat pályázati kiírás jelent meg. Az első két pályázaton – amelyek révén egyházi és önkormányzati közösségi tereket fejleszthettek a falvak – csaknem ezer kistelepülés nyert összesen 13 milliárd forintnyi támogatást.

Ezeket követte az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó további három kiírás: orvosi szolgálati házak építésére, orvosi rendelők fejlesztésére, építésére, továbbá orvosi rendelők eszközállományának megújítására. Ezek közül kettő esetében lejárt a beadási határidő, az eredménylista mintegy ezer nyertest foglal magában.

A kormánybiztos elmondta, hogy az ötezer lélekszám alatti falvakban 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen 4 milliárd forint értékben, illetve 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forint értékben. Ez térségünkben Beledet érinti – a település önkormányzata 79 995 600 Forintot kapott a pályázat keretében céljai megvalósítására.

Gyopáros Alpár beszámolója szerint az orvosi eszközök beszerzésére kiírt pályázaton, amelyen 1-től 5 millió forintig lehetett támogatáshoz jutni, csaknem minden jelentkező nyert, a 2 milliárd forintos keret szinte teljesen elégnek bizonyult. A pályázaton a következő környékbeli települések nyertek támogatást:
- Ágfalva Községi Önkormányzat: 1 676 787 Ft
- Bük Város Önkormányzata: 2 997 746 Ft
- Fertőendréd Község Önkormányzat: 2 989 189 Ft
- Fertőszentmiklós Városi Önkormányzat: 1 922 980 Ft
- Fertőszéplak Községi Önkormányzat: 1 046 197 Ft
- Hegykő Község Önkormányzata: 547 367 Ft
- Nagycenk Nagyközség Önkormányzata: 2 999 997 Ft
- Sopronkövesd Községi Önkormányzat: 2 576 681 Ft
- Völcsej Község Önkormányzat: 5 483 Ft

Az orvosi rendelők építésére, felújítására meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz. „Mivel itt ekkora volt az érdeklődés, már most ígérni tudom, hogy jövőre újra kiírjuk ezt a pályázatot” – mondta Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy a Magyar Falu Programban fut még egy hatodik pályázat is, augusztusi beadási határidővel, amelyben óvodák építésére, fejlesztésére, férőhely bővítésére tudnak pályázni támogatásért a kistelepülések a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretből. Hamarosan újabb felhívásokat tesznek közzé.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program indulásakor tettek egy ígéretet: gyors lesz a pályázatok lebonyolítása és a nyertesek forráshoz juttatása, hiszen az építőipari árak folyamatosan emelkednek.

Cél, hogy minél előbb forráshoz jussanak a nyertesek, a 100 százalékos támogatást élvező terveik megvalósításához – mondta. Hangsúlyozta, hogy a vállalást, miszerint a beadási határidőtől számítva 60 napon belül eredményt hirdetnek, eddig tudták tartani.

„További jó hír, hogy a támogatói okiratok kiadását követően öt napon belül a nyertes pályázó számlájára kerül a támogatási összeg” – tette hozzá, példaként említve az első körben közösségi terek fejlesztésére, rendezvények szervezésére, eszközök beszerzésére 22,5 millió forintos támogatást elnyerő Mesztegnyőt, amelynek számlájára már megérkezett az összeg.

Felvételeink illusztrációk, amelyek a sopronkövesdi egészségház átadása során készültek - Sopronkövesd Községi Önkormányzata orvosi eszközök beszerzésére nyert támogatást a Magyar Falu Program keretében

Legnépszerűbb cikkek