| 2020. szeptember. 24. | 2 perc olvasás

Tanaisz, az ókori görög város, amelyet Hunnugurinak is neveztek

Tudtad, hogy a csodaszarvas mítoszból és a magyar krónikákból ismert Meotisz (ma Azovi tenger) partján tárták fel a szkíta-hun-magyar várost, Tanaiszt?

A Don-folyó és az Azovi-tenger találkozásánál épült ókori város, Tanaisz, amely a szkíta-görög kereskedelem egyik központja volt, felkerült az UNESCO világörökségi listájára. A világtörténelemben fontos szerepet játszó település Árpád magyarjainak is otthont adott, amelyet a rómaiak, majd a bizánciak Hunnugurinak, illetve Onoguriának emlegettek.

A Kr. e. 3. század első felében már működött a telep, ahol a görögökön kívül szarmaták, szkíták, alánok is éltek. A város a nyugati civilizáció egyik legkeletibb városa volt, ahonnan nemesfémet szállítottak az Égei-tengeri felé. A görög-szkíta érintkezésből egy páratlan egyedi kultúra született, a szkíta mesterek megörökítették aranytárgyaikon a görög-szkíta mitológia jeleneteit. Tanaiszt sohasem támadták meg és fosztották ki szkíták vagy hunok, annál inkább rómaiak és gótok.


https://alfahir.hu/

Az 1960-as években Szovjetunióban kialakítottak egy régészeti-múzeumot, amely szigorú állami védelmet kapott. Az ősi városban akkortájt újabb feltárás vette kezdetét, lengyel és német kutatók közreműködésével. A ma látogatható romok nagyjából 20 hektáron terülnek el, ez alapján megismerhetjük a régi sztyeppei város szerkezetét, amelyben szkíta, görög, hun és magyar népek keveredtek.

Aeneas Sylvius Piccolomini (1405-64), aki később II. Pius néven ült a pápai trónon, 1458-ban már elkészült, de nyomtatásban csak 1503-ban megjelent Cosmographia c. munkájában egy veronai származású szerzetes elbeszélésére hivatkozva így nyilatkozik: „Azt mondják, hogy a Hungarusok, akik a Duna partjait lakják, a Scythák nemzetsége: …sokkal a hunok, gótok és longobardok után a Hungarusok Scythiából kijöttek és a Dunához érkeztek. Miután elűzték, avagy iga alá hajtották az ottani lakosokat, országot alapítottak. A mi veronaink, akiről fent elmondtuk, hogy a Thanais (folyó) forrásvidékéhez is eljutott, elmondta, hogy az Ázsiai Scythiában élő népek lakóhelye nem messze a Thanaistól van, ezeknek nyelve azonos a Pannóniát lakó Hungarusokéval." (Király Péter fordítása, 2004.)


Készítette: JukoFF - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58589239

Forrás: Internet

Borítókép: Tanaisz romjai 
Forrás: Készítette: JukoFF - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58589232

Legnépszerűbb cikkek