| 2022. április. 23. | 1 perc olvasás

Tánc Világnap Gálaest a Liszt-központban

Április 29. a tánc világnapja. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. A jeles dátum alkalmat ad a soproni tánccsoportoknak, egyesületeknek, hogy együtt ünnepeljék a táncot. Világnapi gálával várták a csoportok a nézőket április 23-án, szombaton 18 órai kezdettel a Liszt-központban.

A tánc világnapjának 1982-es kikiáltása óta Sopronban is rendeznek táncgálát. Mintegy 30 tánccsoport és egyesület működik a városban, a gálán 12 fellépő előadását tekinthették meg. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a tánc előnyeire. Vallják: ez több mint mozgássorozatok egymásutánja.

"Óriási jelentősége van a táncnak a mindennapokban is. Rengeteg képességet fejleszt gyermek- és felnőttkorban is. Nagyon jól ki lehet használni, szinten lehet tartani vele a kondíciót. Gyönyörű látványt lehet vele létrehozni, amely nemcsak a táncosoknak, hanem a nézőközönségnek is élményt jelent. Idősebb korban, főként az Alzheimer-kór megelőzése céljából is nagyon hasznos ez a mozgásforma. Maga a világnap is azért jött létre, hogy ezt tudatosítsuk az emberekben, továbbá, hogy szerepet kapjon a tánc az oktatásban is - az alapfoktól egészen akár a felsőfokig - mondta el Botka Gyöngyi, a Kelet Varázsa Hastáncformáció Egyesület elnöke.

 

                                                                                        fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: tánc

Legnépszerűbb cikkek