| 2021. április. 29. | 1 perc olvasás

Tánc világnapja: Eszterházára szerződött „a balett Shakespeare-je”

Eszterháza operaházának színpadán is táncolt Jean-Georges Noverre, akinek születésnapján, április 29-én ünneplik a tánc világnapját – tette közzé a fertődi Esterházy-kastély közösségi oldalain. A jeles napon az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. „a balett Shakespeare-jeként” ismertté vált francia táncvirtuózról közöl kuriózumokat.

1. Esterházy „Fényes” Miklós első igazán fontos vendége, Louis de Rohan herceg 1772-es eszterházai látogatására szerződtette Noverre ünnepelt társulatát.

2. Noverre-nek 1760-ban forradalmi műve jelent meg Levelek a táncról címmel. Ebben szakítani kívánt mindazzal, ami hagyományos volt: a táncot új szabályokkal, elemekkel gyarapította, és olyan alapvető esztétikai és gyakorlati kérdéseket vizsgált, amelyek semmit sem veszítettek időszerűségükből. Noverre tette a legtöbbet azért, hogy ez a táncműfaj szórakozásból cselekményes balett-drámává váljon, és ezzel lehetőség nyíljon emberi érzésekről szóló történetek megjelenítésére.

3. A francia táncvirtuóz 1767 és 1774 között Mária Terézia udvarában, Bécsben császári és udvari balettmesterként dolgozott. Hatása összeurópainak mondható, ugyanis Bécs és London, Lyon és Szentpétervár között szinte mindenhol ténykedett.

4. A balettmester olyan barátokat tudhatott magáénak, mint Voltaire, akinek a következőről is beszámolt: „A természetet választottam vezéremül, ez adott nekem mintát, ez tanított meg, hogyan kell a táncot beszéltetni, hogyan lehet a tánccal minden szenvedélyt megfesteni és az utánzó művészet rangjára emelni.”

Tekintse meg az Eszterháza színháztörténetéről szóló virtuális tárlatvezetést ide kattintva

Az egykori eszterházai operaházat megnézheti GIF animáción is, ide kattintva

Legnépszerűbb cikkek