| 2017. október. 13. | 2 perc olvasás

Táncrapszódia Sopronban

Táncrapszódia címmel egy este három előadást láthat a közönség a Sopron Balettől október 13-tól a leghűségesebb város teátrumában. Bemutatkozik koreográfusként a Szaranszkból érkezett Alekszej Batrakov és a két új orosz fiatal társulati tag: Darija Pisminceva és Andrej Potapov.

Nagyszabású, sokszínű produkcióval lepi meg a közönséget a Sopron Balett. Különlegességként három művet állítanak színpadra. A nézők megtekinthetik a Szergej Rahmanyinov zenéjére készült Lángoló szív című koreográfiát, amely a társulathoz szerződött Alekszej Batrakov munkája. Makszim Gorkij Izergil anyó című elbeszélésének motívumaiból készült táncjátéknak A szerelem és hősiesség himnusza alcímet adták.  A koreográfus elmondta: a szerelemről és a hősiességről szól a mű, arról, hogy képesek vagyunk-e áldozatot hozni egymásért, másokért, egy közösségért, tudunk-e a másik emberért élni.

Az előadásban is szereplő a 24 esztendős Darija Pismenceva és a 22 éves Andrej Potapov hangsúlyozták: nagyon jól érzik magukat Sopronban s a társulatban, amely friss alkotóműhelyként hat rájuk, erős, jó csapatba kerültek. Mindegyikük a szaranszki testvérszínházi kapcsolatoknak köszönhetően érkezett a soproni társulathoz. 

Demcsák Ottó ötlete nyomán a győri Rosta S. Csaba építész jazz-zenekara, a RAS Q írt egy lemezt a görög mitológia ismert történetéhez, és ehhez az albumhoz készült el a félórás táncmű, a Labirintus a Sopron Balett vezetőjének koreográfiájával. Ezt már láthatták az elmúlt évad nyílt napjára ellátogatók. Mostantól a bérletes nézők is megtekinthetik a produkciót, amely megmutatja: a labirintus az örök emberi útkeresés szimbóluma, s annak az etikai kételynek a kivetülése:képesek vagyunk–e a belső gonoszságot legyőzni szeretettel, és szembe tudunk-e szállni a bűnnel, az önbecsapásainkkal, hogy kikerüljünk a fényre.

Ugyancsak az elmúlt évadban kaphattak ízelítőt a táncot szeretők Rovó Péter munkájából, a Mozart szeletből. A soproni közönség Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére klasszikus alapokon nyugvó, ám modern szemléletű, humoros koreográfiát láthat tőle és a társulattól. A téma pedig nem más, mint az, hogyan készül és érkezik meg a színházba a nagyérdemű. A koreográfus úgy fogalmazott: társadalmi görbe tükröt is szeretne megmutatni a tánc, a humor nyelvén.

Változatos program - Vígjáték, tánc, zenés komédia


Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a táncelőadás sajtónapján elmondta: a teátrum igyekszik a műfaji sokszínűség jegyében minden hónapban változatos programot kínálni a közönségnek, az idelátogató turistáknak, s közben szeretnék azt tartani, hogy a bérletesek is azonos időszakonként kapjanak színházi élményt. Ezért október 13-án láthatják a nézők a Táncrapszódia első előadását, a hivatalos premier pedig december 9-én lesz. Közben már érkezik az ifjúsági bérletesek számára a Zsugori című zenés komédia, ez a mű a komáromi Jókai Színházzal közösen készült, a felnőttek novemberben láthatják az előadást. Már javában zajlanak a próbái Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjának, ezt egy októberi zentai díszbemutató után novembertől megtekinthetik Sopronban és már szerepel műsoron a  Hippolyt, a lakáj.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek