| 3 perc olvasás

Tanévnyitó a Soproni Egyetemen – az új tanév kezdetén Selmecbánya városát is köszöntötték

1318 első éves hallgatóval kezdte meg az új tanévet a Soproni Egyetem. A tanévnyitó ünnepségen dr. Hankó Balázs, Innovációért és Felsőoktatásért felelős Államtitkár kiemelte: büszkén mondhatjuk, hogy jó magyar egyetemistának lenni, és jó az intézményekhez kapcsolódni oktatóként, kutatóként is.

Az egyetemi zászlóval az élen vonult be az elnökség a Soproni Egyetem Központi Tanévnyitó Ünnepségére szerdán a Liszt-központba. „Ígérjük, hogy nálunk olyan tudást szereznek, amely naprakész és jelen világunk újabbnál újabb kihívásaihoz igazodik” - így szólt az elsőévesekhez az intézmény rektora.

- Az elmúlt nyáron a pihenés mellé jóleső várakozás is párosult, hiszen izgalommal várhattuk a felvételi adatokat. Bíztunk abban a munkában, amit az elmúlt években modellváltó egyetemként, új lehetőségeinket kihasználva elvégeztünk. Hittünk az egyetemi közösség erejében, oktatóink elhivatottságában és abban, hogy vonzó képet sikerült kialakítanunk az általunk művelt tudományterületekről és a Soproni Egyetemről egyaránt. A Soproni Egyetem 1318 új hallgatót üdvözölhet ma, itt, Önök által. Kiváló eredmény, melyre méltán lehetünk büszkék. Intézményünk 77%-os hallgatói létszámnövekedést ért el, ami messze túlszárnyalja az országos átlagot – emelte ki prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért és Felsőoktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: az erősödő nemzetközi versenyben is egyre jobban teljesítenek a magyar egyetemek: míg négy éve hét, két éve pedig kilenc intézményünk volt a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában, ma már tizenegy van. Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy ennek a sikernek egyre többen kívánnak részesei lenni, hiszen idén 33 százalékkal nőtt az egyetemekre felvettek száma, meghaladva a 106 ezret. - Egyetemeink megújulnak úgy, hogy olyan  tudományos teljesítmény övezi őket, amely ha csak az elmúlt 4 évet nézem a nemzetközi tudományos közlemények száma 75 százalékkal növekszik, egyetemeink megújulnak úgy, hogy a szabadalmak névjegyek négyszereződtek az elmúlt évek során, egyetemeink megújulnak úgy, hogy egyre jelentősebb a fókusz a diákokra, a diákok mentorálására, és ennek is köszönhetően 21 százalékról 18 százalékra csökkent az egyetemet idő előtt abbahagyók száma – tette hozzá az államtitkár.

Fotó: Griechisch Tamás

A Soproni Egyetem Díszpolgára kitüntetést vehetett át Zambó  Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, aki – mint a méltatásban elhangzott – a mindennapokban sem feledkezik meg az ifjúságról és egykori alma materéről.

- Nem gondoltam 46 évvel ezelőtt, hogy egyszer engem az a megtiszteltetés fog érni, ami most elért. Bízom benne, hogy az eddigi munkámmal a Soproni Egyetemért tett dolgaimmal és elkötelezettségemmel - egyáltalán Sopron város környékéért való elkötelezettségemmel - kiérdemeltem ezt a megtisztelő címet, és ennek megfelelően fogok tevékenykedni, vezetni az életemet, illetve ellátni a rám bízott ágazati feladatokat – mondta a SopronMédia stábjának az államtitkár.

Fotó: Griechisch Tamás


A rendezvényen részt vett dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is, aki a a befogadó város nevében köszöntötte az esküt tett hallgatókat. - Sopron nagyon büszke az egyetemére, nincsen egyetem Sopron nélkül és nincsen Sopron egyetem nélkül. Az egyetemi fiatalság mindig egy meghatározó része a város életének, úgy a közösségi életnek a városi életnek és az oktatási életnek is egyaránt. Több száz fiatal választja évről-évre Sopront az egyetemi éveik megélésének. Az emberi kor egyik legszebb korszaka az egyetemi évek és Sopron ehhez kiváló felületet nyújt, kulturálisan és sport tekintetében is.  – részletezte a polgármester. 

 

Fotó: Griechisch Tamás

Selmecbányát is köszöntötték énekkel a jelenlévők, hiszen Soproni Egyetemért Emlékérmet kapott az intézmény ősi alma materének otthont adó város. A Bányászati és Erdészeti Akadémia 1919-ben  Sopronba költözött. Így valójában a Soproni Egyetem a híres Bányászati Akadémia utódja, szellemi hagyományainak hordozója – idézte fel az ünnepségen Nadežda Babiaková, Selmecbánya polgármestere.

Fotó: Griechisch Tamás

A tanévnyitó ünnepségen számos kitüntetést, elismerést is átadtak.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek