| 2021. április. 21. | 1 perc olvasás

Tarajos sült fogtak be Fertőszéplakon

Tarajos sül befogásához hívták a szakembereket a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba. Az Észak-Afrikában őshonos emlős feltehetően a pamhageni vadasparkból szökött el.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai két nappal ezelőtt bejelentést kaptak arról, hogy Sarródon egy furcsa, tüskés állat – egy tarajos sül – tűnt fel. Ezt követően kedden este az állat Fertőszéplakon is megjelent, ahol a nemzeti park munkatársai egy különleges, élvefogó csapdával fogták el.
Az állatot átmenetileg a győri állatkert fogadta be.

A kóbor sül feltehetően a pamhageni vadasparkból szökhetett meg, ugyanis kedden este az ORF Burgenland Facebook bejegyzésben hívta fel olvasói figyelmét arra, hogy a Pamhageni vadasparkból elszökött egy ugyanilyen állat.

A tarajos sül Észak-Afrikában őshonos rágcsáló, de előfordul Olaszország déli területein és Szicíliában is, ahová valószínűleg az ókori rómaiak vitték magukkal. Testhossza 60-93 centiméter, farokhossza 8-17 centiméter. Súlya 10-30 kilogramm. Háta közepétől a farkáig 35 centiméter hosszúságot elérő, fekete-fehér gyűrűs tüskék borítják. A kimeresztett tüskék az állat fején hosszú, tövises tarajt képeznek. Tüskéit védekezésre használja, veszély esetén felmereszti, majd hátrálva támad az ellenségre. Többnyire fakéreggel, gyökerekkel, lehullott gyümölcsökkel és termesztett növényekkel táplálkozik.

Legnépszerűbb cikkek