| 2018. március. 28. | 2 perc olvasás

Tárgyak a síneken - Életeket veszélyeztet az, aki ezt csínyként fogja fel

Csak a szerencsének, és a mozdonyvezető lélekjelenlétének köszönhetően nem történt tragédia múlt hét pénteken. Ismeretlen tettes egy csatornafedelet helyezett a vasúti sínre Sopronban, az Ebenfurth felé vezető vonalon. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset az utóbbi években, ezért a GySEV Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy az efféle meggondolatlan tett súlyos balesetet okozhat és büntetőjogi következményei lehetnek.

Sajnos előfordul, hogy meggondolatlanul különböző tárgyakat helyeznek a vasúti sínpályára – szögezte le Rázó László, a GySEV Zrt. szóvivője. A szakemberek tapasztalatai szerint legtöbbször apróbb, ritkábban nagyobb köveket tesznek ki a vasúti pályára – ez utóbbiak már veszélyesek lehetnek. Azonban az elkövetők néha ennél is tovább mennek. Ez történt március 23-án Sopronban, amikor az Ebenfurth felé vezető sínekre tettek egy súlyos csatornafedelet.

Rázó László, a GySEV Zrt. szóvivője hangsúlyozza, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki tárgyakat helyez ki a sínekre
Rázó László, a GySEV Zrt. szóvivője hangsúlyozza, hogy súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki tárgyakat helyez ki a sínekre

 - Az első vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy mintegy 100 méterre az eset helyszínétől vitték oda az aknafedelet a sínpályára – vázolta fel az esetet Rázó László. Ennek következtében kisebb ütközés történt. A szakértők szerint egyértelmű, hogy ez szándékos veszélyeztetés volt.

A vizsgálatok alapján csupán a szerencsének, és a mozdonyvezető lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baleset. Az Ebenfurth felől érkező motorvonat vezetője viszonylag kis sebességgel haladt, így azonnal észlelte, hogy nekiütközött egy súlyos fémtárgynak, és időben meg tudott állni, emiatt a szerelvény nem siklott ki. - Ha kisiklik a szerelvény, akkor már nagyon komoly anyagi kárról is beszélhetnénk, illetve, a vonaton ülők is megsérülhettek volna – mondta a szóvivő.  

Ezt a súlyos csatornafedelet tették a sínekre március 23-án
Ezt a súlyos csatornafedelet tették a sínekre március 23-án
Fotó: police.hu

Azonban nem minden ilyen eset végződik ennyire „szerencsésen”. - A 2013-as esztendő végén egy kenőberendezés tartályát helyezték rá Sopronban a sínekre, az komoly problémát okozott, hiszen kisebb dízel motorvonat ütközött ennek neki, elkezdte tolni maga előtt, majd az első forgóvázával kisiklott – idézte fel az akkor történteket Rázó László. - Abban a balesetben sem sérült meg senki, de könnyen történhetett volna ilyen, hiszen a szerelvény bizonyos mértékben leugrott a sínekről – fűzte hozzá.

A vonat nekiütközött a jókora vastárgynak, de nem siklott ki
A vonat nekiütközött a jókora vastárgynak, de nem siklott ki
Fotó: police.hu

 A vasúttársaság e balesetek tükrében is szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy ezek nem gyerekcsíny kategóriába tartozó esetek, hanem bűncselekmények, amelyeknek nagyon komoly büntetőjogi következményei is lehetnek!

Legnépszerűbb cikkek