| 2016. március. 23. | 1 perc olvasás

Tárlatvezető diákok

Ebben a tanévben is folytatódik az „Ismerd meg, és tudd továbbadni” elnevezésű kezdeményezés, amelynek keretében középiskolás diákok vezetik végig a látogatókat az idén 80 éves Károly-magaslati Kilátó és a Gombocz Endre Természetismereti Ház állandó emlékkiállításain. (Nyitókép: Németh Péter)

Idén végeznek azok a tanulók, akiknek elsőként kell 50 óra közösségi szolgálatot teljesíteniük az érettségi megszerzéséhez. Több soproni középiskola – a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola, a Handler Nándor Szakképző Iskola, a Széchenyi István Gimnázium, továbbá a Szent Orsolya Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – ebben a tanévben is szerződést kötött a Soproni Városszépítő Egyesülettel. Az említett intézmények diákjai szombat délelőttönként tárlatvezetést tartanak a Károly-magaslati Kilátóban és a hozzá tartozó Gombocz Endre Természetismereti Házban. A berzsenyisek kezdték meg a közösségi szolgálatot, akiket a Szent Orsolya-iskola tanulói követtek.

– A tanulók nehéz feladatra vállalkoztak, mely alapos felkészülést igényel – tudtuk meg Andrássy Pétertől, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum nyugalmazott tanárától, aki 2011 óta lankadatlan lelkesedéssel segíti a fiatalokat. – Újdonság a tavalyi évhez képest, hogy a tárlatvezetésbe családtagok is bekapcsolódtak, például Winkler Oszkárnak, a kilátó tervezőjének és építtetőjének leszármazottai.

Andrássy tanár úr szerint sajnos egyre kevesebben ismerik természeti és épített értékeinket. Sokan többek között azt sem tudják, hogy a proletár hatalom 1947-ben elvette a kilátót tulajdonosától, és azt városunk önkormányzati közgyűlése csak 1996-ban juttatta vissza. Ekkor adta a soproni Városszépítő Egyesület és a Tanulmányi Erdőgazdaság „használatába, gondozásába”. Ezt követően valósulhatott meg az egyesület egykori legendás vezetőjének, Heimler Károlynak a javaslata: „Az épületben be lehetne mutatni a környék természeti értékeit feltáró természettudósok (pl. Kitaibel Pál) munkásságát, életét”.

Legnépszerűbb cikkek