| 2016. október. 11. | 1 perc olvasás

"Tartsd életben!" Vasárnap lesz az Európai Újraélesztési Nap! (videó)

Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére 2013 óta tartják meg az európai újraélesztési napot minden esztendő október 16-án.

Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Pedig van egyszerű módszer – amivel a mentők kiérkezéséig biztosítható az életben maradás esélye. Csak a mellkas nyomásával, levegőbefújás nélkül is lehet életet menteni!

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kampányt índított az újraélesztés európai napjához kapcsolódóan, azzal a céllal, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét. A sikeres terjesztés céljából az alapítvány sok hírességet, szerkesztőséget kért fel arra, hogy ezen a héten ossza meg a saját oldalán a szervezet felhívását, amelyben az újraélesztés fontosságára hívják fel a figyelmet és bemutatják annak lépéseit.

A szervezet többmilliós nézettséget elért és a reklámhatékonyság Oscar-gáláján Arany Effie-t nyert "Tartsd életben!" című kampányfilmben Csuja Imre kapta a főszerepet, aki szerethetően kemény maffiózóként tanít meg minket újraéleszteni. A  laikus újraélesztést népszerűsítő kisfilmnek az a lényege, hogy a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával - szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is - életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők. 

Legnépszerűbb cikkek