| 2021. május. 15. | 2 perc olvasás

Tavaszi tárlat virtuálisan

Második alkalommal szervezett interneten tavaszi tárlatot a Soproni Képzőművészeti Társaság. A kiállítás a Hit-hűség-szeretet címet kapta, melynek apropója a népszavazás 100. évfordulója.

A képzőművészeti társaság – az egyéni kiállításokon kívül – két nagy közös kiállítást tart minden évben: az adventi és a tavaszi tárlatot. Utóbbi idén március 9-én nyílt volna meg, ám a pandémia miatt nem tarthatták meg élőben, így a tagok virtuális formában osztották meg alkotásaikat a közönséggel.


fotó: Fodor Regina

-A tavalyi kiállításunk elsősorban az évszakhoz kötődött, idén azonban az 1921-es népszavazás évfordulója kapcsán a Hit-hűség-szeretet címet választottuk – tudtuk meg Jakabné Tóth Mártától, a társaság elnökétől. – A kiállítást januárban hirdettük meg, a tagjainktól 2-2 munkát kértünk, melyek közül 1-1 jelent meg az online térben. Többen közülünk tősgyökeres soproniak, még az én nagyszüleim is részt vettek a népszavazáson. Az alkotói szabadságot tiszteletben tartva azonban mindenki maga értelmezhette a címet: ki a városhoz, ki a családhoz, ki a természethez fűződő kötődését ábrázolta vizuális formában.

Jakabné Tóth Márta: A jövő szeme
Jakabné Tóth Márta: A jövő szeme

fotó: Fodor Regina
Giczi Lajos: Civitas Fidelissima
Giczi Lajos: Civitas Fidelissima

A harminc alkotás különböző technikákkal – olaj, akvarell, pasztell, vegyes technika, kerámia – készült. A videót május 9-én élesítették be, azóta lehet megtekinteni az alkotásokat az eddigi négy (két tavaszi, őszi és egy adventi) tárlat anyagával együtt a Soproni Képzőművészeti Társaság megújult honlapján, illetve Facebook-oldalán.

Herczeg Anikó: Zápor
Herczeg Anikó: Zápor

– A tárlatról készült videót az alelnökünk, Herczeg Anikó állította össze. Az a tervünk, hogy – a Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozatához kapcsolódóan – június 20-án élőben is a közönség elé tárjuk a kiállítás teljes anyagát kibővítve, a Várkerület 19 Galériában – fejezi be Jakabné Tóth Márta.

Taschner Frigyes: Tóparton
Taschner Frigyes: Tóparton
Szabó Katalin: Nyírfák
Szabó Katalin: Nyírfák
Grabner József: Nyugat kapuja
Grabner József: Nyugat kapuja

Legnépszerűbb cikkek