| 2020. október. 25. | 1 perc olvasás

Tavaszra megnyitja kapuit a nagycenki tűzoltó múzeum

A könyvektől és a ruháktól kezdve a speciális felszereléseken át egészen a jókora tűzoltóautókig - Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének múzeumában rengeteg, a magyar tűzoltóság történelmével kapcsolatos évszázados műtárgy és érdekesség lesz megtekinthető. Az épület tavaszra megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

- 1870-ben gróf Széchenyi Ödön szervezésében megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség - tudtuk meg Horváth Rezsőtől, a Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnokhelyettesétől. - Elhatároztuk, hogy egy múzeum keretében gyűjtjük és kiállítjuk a tűzoltóság 150 évével kapcsolatos tárgyakat. Ehhez egy 10x33 méteres épület felépítését kezdtük el a község önkormányzatával karöltve - fűzte hozzá.

A múzeum az apróbb tárgyakkal és jókora szerkezetekkel átfogó képet ad majd az évszázados magyar tűzoltóság történelméről. - Különösen büszkék vagyunk arra, hogy kiállíthatjuk majd azt a vízszállító és fecskendő szerkezetet, amelyet gróf Széchenyi Ödön szabadalmaztatott. Egyébiránt, a jelenlegi állás szerint a múzeumban 13 lovas fecskendőt, 4 vízszállító szerkezetet, egy antik Rosenbauer falétrát és 4 Magyarországon rendszeresített koros fecskendőt, vagyis tűzoltóautót is megtekinthetnek a múzeumban az érdeklődők - hívta fel erre a figyelmet Horváth Rezső.

Volt olyan különlegesség, amiért az országot bejárták a kiállítás szervezői, de a környék településeiről is érkeznek majd érdekességek a kiállítótérbe. - Vannak olyan tárgyak, amelyek a rendelkezésre bocsátó tulajdonában maradnak, viszont a múzeumunk kezeli és gondozza majd azokat - tudtuk meg a parancsnokhelyettestől, aki kiemelte: különleges összefogás övezi a múzeum létrejöttét. - Volt, aki tárgyakat és nagyobb összegű készpénzt is felajánlott számunkra, sokan pedig eszközök, relikviák felajánlásával járultak hozzá a kezdeményezésünkhöz - osztotta meg velünk.

A parancsnokhelyettes biztos abban, hogy a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút és nagycenki Széchenyi-kastély közelében épülő múzeumban kortól és nemtől függetlenül mindenki talál majd valamit, ami felkelti az érdeklődését. A párját ritkító intézmény várhatóan jövő tavaszra, esetleg nyár elejére tárja ki kapuit - a múzeum épülete addigra már jócskán elkészül, ugyanakkor a tárgyakat a kiállítás szervezői gondosan restaurálják, renoválják, mielőtt közszemlére teszik.

Felvételek forrása: Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Legnépszerűbb cikkek