| 2022. augusztus. 12. | 1 perc olvasás

Teherautónak hajtott a soproni kerékpáros

A biciklis megsérült a balesetben.

Agyagosszergény belterületén 2022. augusztus 11-én 17 óra 30 perc körüli időben egy 45 éves soproni férfi közlekedett kerékpárral a Mátyás utcában. Közlekedése során – eddig ismeretlen okok miatt – áttért a baloldali forgalmi sávba és nekiütközött egy szabályosan várakozó tehergépkocsinak, aminek következtében a biciklis az úttestre zuhant és megsérült. A kerékpárost a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

fotó: police.hu 

Az eset körülményeit a Csornai Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét: 

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre.
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni. A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs.
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

…hogy mindenki hazaérjen!

Borítókép; police.hu 

Legnépszerűbb cikkek