Tehetséggondozás és informatika tanítás a Líceumban új eszközökkel

A Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy oktatási intézményeiben a tanárok és diákok „digitális állampolgárok” legyenek. E célból elkészítette Digitális Oktatási Stratégiát, illetve intézményeit anyagilag kiemelten is támogatja új, innovatív digitális oktatási eszközök beszerzésénél.

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban ebben az évben így újulhatott meg az informatikai eszközpark, két gépteremnyi számítógépet vehettek használatba az érettségizők. Az elmúlt hetekben pedig drónok, mikro:bit lapkák és robotok érkeztek az intézménybe. A cél az informatika oktatás, és a tehetség-gondozás tartalmi megújítása.

A drónok és a kis lapkák az informatika tanórákon segítenek az programozás élményszerű tanításában. 2017-ben az angol BBC ajándékozott egymillió kisiskolásnak ilyen mikro:bit lapkákat ajándékba, akik rövid idő alatt megszerették ezáltal a programozást.

A fejlesztésnek köszönhetően a Líceumban működő Robotika szakkör is új lendületet kapott: megérkeztek a LEGO robotok! 15 dobozból 10 az úgynevezett Education készlet, a többi 5 pedig a kiegészítő csomag. A szakkört látogató diákok természetesen eddig is használtak robotokat, de ezek a kölcsönkapott eszközök korlátozott számban álltak rendelkezésre. Innentől kezdve minden számítógéphez tartozik majd egy robot is, így a párban dolgozó tanulóknak nem kell cserélgetniük ezeket egymás között, jut egy „saját” is.

Az elkövetkező hetekben a szakkörösök először kiélvezik az építés örömeit – ki útmutató, ki saját ötlet alapján. Következő lépésként programot írnak a robotok mozgatására vagy egyéb attrakcióra. Ha pedig mindegyik csoport túljutott ezeken az élményeken, akkor visszatérnek az alaprobothoz és tovább mélyítik programozási ismereteiket. Ezek birtokában a jövőben (is) remélhetőleg szép helyezésekkel térnek haza a versenyekrőr- tudtuk meg Lang Ágota, Babics Csaba tanároktól.

Legnépszerűbb cikkek