| 2017. február. 11. | 1 perc olvasás

Telefonos trükkel csalnak ki pénzt

Az elmúlt időszakban ismét elszaporodtak a telefonon keresztül elkövetett csalások. Ne dőljünk be, ha nyereménnyel kecsegtetnek ismeretlen hívószámról!

Nem új keletű, de ismét aktuális csalásra figyelmeztet a rendőrség: a tettesek legtöbbször mobiltelefon-szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek, és különböző történetekkel tévesztik meg kiszemeltjüket. A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően egy ATM-nél egyenlegfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott telefonszámra. A kért feltöltések összege több tízezer forintig is terjedhet – néhányan be is dőltek az átverésnek. Nyeremény ugyanis nem létezik, a feltöltött pénz elúszik!

illusztráció
illusztráció
fotó: Németh Péter

– Volt olyan sértett, aki egymás után többször is feltöltötte a csalók egyenlegét, mire rájött, értékes jutalomról szó sincs. A megcsillogtatott nyeremény nagysága ugyanis alkalmas lehet arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajtsák – mondta el a Soproni Témának Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Az ilyen és hasonló esetek elkerülésének érdekében érdemes megfogadni néhány tanácsot: bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását vagy telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást! Olyan szerencsejáték nem létezik, ahol a nyeremény átvételéért előbb fizetnünk kellene. Ha ilyen hívás érkezik, jegyezzük fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!

Babelláné Lukács Katalin azt is hozzátette, ne hajtsuk végre az ismeretlen hívó utasításait! Ugyanis amilyen szerencsejátékon nem játszottunk, azon nem is nyerhetünk semmiféle nyereményt. Akivel esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyen feljelentést a rendőrségen!

Legnépszerűbb cikkek