| 1 perc olvasás

Telelőüregekkel védik a rákosi viperákat

Újabb telelőüregeket létesítettek a rákosi viperák számára a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület munkatársai. A fagymentes, száraz telelőhelyeknek kiemelt szerepük van abban, hogy a szakemberek növeljék a ritka rákosi vipera túlélési esélyeit.

Európa legveszélyeztetettebb hüllője a hidegebb hónapokat hibernált állapotban tölti. Az október és március közötti teleléshez alkalmasak lehetnek számára a természetes üregek - például rágcsálójáratok is - de ezek hiányában a mesterséges, kerámiából készült üregeket használják a  Fertő-Hanság Nemzeti Park területén a szakemberek. 

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

A rákosi vipera időjárástól függően március végén, április elején hagyja el a telelőhelyét, mely fagymentes ürgelyukakból, pocokjáratokból vagy mesterséges üregekből áll.

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Elsőként a hímek, majd 2-4 héttel később a nőstények is előbújnak a telelőüregeikből. A hímek a telelésből előbújva pár héten belül levedlik bőrüket, míg a nőstények csak párzási időszak végeztével esnek át a vedlésen. Április második felében, május elején megtörténik a párzás.

Fotó: Halpern Bálint

A nászidőszakban a hímek különösen sokat mozognak, ilyenkor a legvalószínűbb, hogy megpillanthatjuk őket. A fialás nyár végén, augusztus-szeptember hónapokban következik be, a napsütötte napok számától függően. A nőstények általában 6-14 utódot hoznak a világra.

fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Legnépszerűbb cikkek