Télen is fontos a kutyák ápolása

A szél, a hideg időjárás az emberek bőrét is megviseli, nincs ez másként a kutyáknál sem. A tappancsuk közvetlenül érintkezik a fagyos talajjal és az útszóró sóval, ami ki is csípi a hideg miatt kirepedt mancsokat. Érdemes tehát odafigyelni kedvencünk védelmére, nemcsak a talp, hanem a szőrápolás tekintetében is.

Az elmúlt években  a kutyakozmetikus elérhetővé vált mindenkinek. Számtalan helyen találunk szakembert, aki kezelésbe veszi kis kedvencünket és jó tanácsokkal lát el bennünket, mit és hogyan csináljunk otthon, legyen szó fürdetésről vagy körömvágásról.


Fotó: Kovács Klaudia

„Télen a legnagyobb figyelmet a kutyák mancsára kell fordítani, hiszen a jegesedés ellen kiszórt só könnyen kiszáríthatja, kimarhatja a talpakat. Ennek hatására megreped a bőrfelület, ez pedig fájdalmat okoz az állatnak, rossz esetben be is gyulladhat. Minden séta után mossuk le a mancsokat, töröljük szárazra és kenjük be valamilyen erre alkalmas krémmel. Ez lehet kimondottan speciális kutya mancsbalzsam, de egy hétköznapi kakaóvaj vagy sheavaj is tökéletesen megfelelő erre”- árulta el Kovács Klaudia kutyakozmetikus.

Illusztráció
Illusztráció
Internet

„A hideg ellen adhatunk a kutyára pulóvert, kabátot, de az elsődleges védelmet a saját bundájuk biztosítja nekik. Fontos tehát arra is odafigyelni, hogy ha télen is hordjuk nyíratni az ebet, akkor ne vágassuk túl rövidre a szőrüket, hiszen nekik az olyan, mintha nekünk embereknek egy szál pólóban kellene odakint sétálnunk a mínuszokban” – hívta fel a figyelmet a szakember.


Fotó: Kovács Klaudia

Természetesen egész évben törődést igényelnek négylábú barátaink. Évszaktól függetlenül figyeljünk oda a megfelelő körömvágásra, ebben is bátran kérhetjük a kutyakozmetikus segítségét, sok esetben díjmentesen elvégzik a körömvágást. A fülek tisztítása szintén szót érdemlő tevékenység, hiszen könnyen begyulladhatnak és egyáltalán a kutyák fürdetésére, hogy mikor, mivel és hogyan végezzük azt.

Mindezeket egybevetve egy vidám és egészséges kutya lesz a végeredmény, nem is szólva a boldog gazdiról, akinek így sokkal kevesebb szőrrel és kosszal kell megbirkózni otthon.

Legnépszerűbb cikkek