| 2020. szeptember. 30. | 1 perc olvasás

Téli gumi - Hasznos tanácsok a biztonságos használathoz

A közelgő reggeli fagyok miatt októbertől már indokolt lehet a téli gumik használata. Ezeknek az abroncsoknak a szerkezetét és felületét is úgy alakították ki, hogy a fagyos időszakban a legnagyobb biztonságot nyújtsák az utakon.

A saját és mások biztonsága érdekében az autósoknak fontos lesz a közeljövőben téli gumira váltani. Amikor a hőmérséklet 7°C alá süllyed, a nyári gumi merevebbé, ridegebbé válik. Ez a merevség a tapadásban, irányíthatóságban és az úttartásban egyaránt megmutatkozik, és ami talán a legfontosabb: hátrányosan befolyásolja a féktávolságot is.

-A téli guminak a szerkezete és futófelülete lágyabb összetételből áll, ezáltal nem keményedik ki a hideg hatására úgy mint a nyári gumi. A mintázata lamellázott , ezáltal a száraz hidegben és a latyakos úton is lehet vele közlekedni. - mondta el Kozma Miklós gumijavító mester.

A gumiabroncsok a hatósági előírások szerint személyautó esetében 1,6mm profilmélységig használhatóak. A biztonság érdekében azonban ajánlott ennél előbb cserélni. Mivel a különböző mintázatú és kopottságú abroncsok befolyásolják a jármű kormányozhatóságát és stabilitását, célszerű mind a négy abroncsot egyszerre cserélni.

Magyarországon egyelőre csak ajánlott az évszaknak megfelelő abroncsok használata.  Az Ausztriába járóknak fontos tudni, hogy a szomszédos országban azonban november 1-je és április 15-e között kötelező a téligumi használata.

Legnépszerűbb cikkek