| 2023. november. 24. | 1 perc olvasás

"Téli gumi kommandó" elnevezésű közlekedésbiztonsági kampány

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is megrendezi a "Téli gumi kommandó" elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát. Az akció célja az, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a járművezetők figyelmét a megfelelő gumiabroncsok használatának fontosságára.

A demonstratív jelenlét ideje alatt, 2023 novemberében ellenőrzött járművek esetében a rendőrök megállapították, hogy Sopronban már a gépjárművezetők több mint háromnegyed része téli gumira váltott.

A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Érdemes azonban hamarabb felkeresni a gumiszerelő műhelyt, hiszen a nyári gumiabroncs 7 Celsius-fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően, és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől - csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút és ezzel együtt a féktávolság is. A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyáriétól, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra.

A közlekedők hasonló ellenőrzésekre az elkövetkezendő időszakban, decemberben és januárban is számíthatnak.

Címkék: téli gumi

Legnépszerűbb cikkek