| 2023. október. 27. | 1 perc olvasás

Teljen biztonságban a megemlékezés

Az elkövetkezendő napokban sokan kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Többen otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak. Ahhoz, hogy a megemlékezés ne vezessen tragédiához, legyünk körültekintőek a temetőben és otthon is.

Tavaly vármegyénkben is előfordult, hogy temetői hulladék vagy koszorú gyulladt meg, amelyről átterjedt a tűz a száraz aljnövényzetre. 

A temetői tüzek megelőzése érdekében magunk is sokat tehetünk. Tisztítsuk meg a sírhely tetejét és környezetét a száraz növényzettől, elszáradt virágoktól, koszorúktól! A mécseseket, gyertyákat csak hőálló tartóban gyújtsuk meg! A mécseseket úgy helyezzük el, hogy azok közelében ne legyenek éghető anyagok és gondoskodjunk arról is, hogy ne tudjon felborulni. A sírtól való távozás előtt legjobb ha eloltjuk a gyertyákat. A temetői hulladékgyűjtőbe ne dobjunk forró, felhevült dolgokat, mert azok könnyedén meggyújthatják a száraz növényeket. Amennyiben a temetőben tüzet észlel hívja a 112-es segélyhívót és értesítse a temető személyzetét!

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak a szeretteik emlékére ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy a gyertyát túl közel helyezik valamilyen éghető anyaghoz, például terítőhöz vagy a függönyhöz. A megelőzés érdekében valamilyen hőálló edényre helyezzük a mécseseket, gyertyákat, valamint soha ne hagyjuk felügyelet nélkül égni a nyílt lángot! 

Sokan már a halloweent is ünneplik és töklámpást készítenek, ők ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni és olyan helyre tegyék, ahol nem tud meggyulladni semmi a környezetében. Kültéren elhelyezett töklámpásba ajánljuk, hogy a mécses helyett elemes, LED-es izzót tegyenek, ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda vagy felborítja a töklámpást. 

Legnépszerűbb cikkek