| 2019. február. 18. | 2 perc olvasás

Teltházzal nyitott az új soproni jazz-sorozat

A Jazz & Bor sorozat egy sikeres „házasítás”: a zene mellé jól passzol egy pohárka jó bor, a jazz variációk izgalmasan csendülnek össze a cirkalmas barokk témákkal, és az irsai is jól házasítható a veltelinivel. Ez derült ki a Liszt Központban induló új koncertsorozat első, teltházas estéjén február 16-án.

A Liszt Központ a soproni jazz-élet felpezsdítésére szervezte meg új sorozatát: minden hónapban egy szombati napon (elsősorban helyi) szólistáknak és zenekaroknak biztosítanak fellépési lehetőséget – és hozzá értő fülű közönséget. A nyitó koncerten Bódás Zsuzsanna zeneszerző és zongoraművész volt az est főszereplője, aki ismert jazz dallamokra komponált barokkos hangzásvilágú átiratokat. A JazzBarokk fantázianevet viselő műsort a budapesti közönség már több ízben hallhatta, a Bartók Rádió is műsorára tűzte, a soproniak számára azonban most először szólalt meg ez a különleges zenei csemege. Bódás Zsuzsanna 4 éve költözött (zenész!) családjával a Leghűségesebb városba, azóta nemcsak hűséges, elismert tanára a zeneiskolának, de férjével és gyerekeikkel több soproni formációban és műsorban közreműködtek már. A JazzBarokk szerzője és zongoristája ezúttal a fővárosban jól ismert Vázsonyi János szaxofonossal és a szintén Sopronban élő Sárközi Gábor nagybőgőssel lépett a közönség elé. Két számban férje és egyik gyermeke is közreműködött, így valóban családias hangulata volt a koncertnek.

Az este másik főszereplője Taschner Kurt borász volt, aki a kezdőitalt prezentálta a zenebarátoknak. A barokkos hangzásvilághoz ezúttal nem testes vöröset, hanem egy könnyedebb, de annál izgalmasabb fehér bort választott. A Zöld Olivér fantázianevű cuvée a zöld veltelíni és az Irsai Olivér házasításából született néhány évvel ezelőtt. A termés adta lehetőségek azonban nem minden esztendőben tették lehetővé, hogy ez a fehérbor piacra kerülhessen. A szombaton bekínált Zöld Olivér egy héttel ezelőtt került palackba, így a soproni Jazz & Bor közönsége nemcsak zenében, hanem borban is friss és izgalmas párosítást „kóstolhatott”.

A Jazz & Bor sorozat következő koncertje március 23-án lesz a Liszt Központ PincePontjában. Ezen az estén garantáltan teltházzal számolnak a szervezők: a színpadon ugyanis a Full House Jazz Band lesz hallható. Aki biztosra akar menni, elővételben váltsa meg jegyét: a „teltházas” zenekar és a Linzer-Orosz Borászat kóstolója ugyanis újfent telt házat ígér.

Legnépszerűbb cikkek