| 2023. március. 5. | 2 perc olvasás

Tények és tévhitek a telihold hatásairól

Március 7-én ismét a telihold fénye ragyogja be az égboltot. Az emberek évezredek óta okolják a holdat a különféle szokatlan vagy megmagyarázhatatlannak tűnő események, cselekedetek miatt. A szakemberek sokáig mítosznak tartották, hogy az alvás minősége összefügg a holdciklussal. Svájci kutatóknak korábban sikerült bizonyítaniuk azt, amit sokan tapasztalatból tudnak: telihold idején rosszabb az alvás minősége.

A görög filozófus, Arisztotelész és a római történész, idősebb Plinius úgy vélte, hogy az agy a „legnedvesebb" szervünk, ezért a Hold ugyanúgy hatást gyakorol rá, ahogy a tengerre az árapály formájában. A középkori, babonás Európában a vérfarkasok és a vámpírok megjelenését kapcsolták össze a teliholddal.

MÉG MA IS SOKAN HISZIK, HOGY A TELIHOLD MISZTIKUS EREJE VÁLTJA KI A SZOKATLAN VISELKEDÉSEKET,

növeli az öngyilkosságok és a közlekedési balesetek számát és más furcsa események gyakoriságát. A mai tudósok zöme azonban elutasítja, hogy a holdciklus bármilyen befolyást is gyakorolna az emberek viselkedésére, illetve az eseményekre. Bár elég sok ezzel kapcsolatos kutatást folytattak, az eredmények általában ellentmondásosak voltak, vagy egyáltalán nem támasztották alá a Hold szerepét a vizsgált eseményeknél.

Teliholdkor sokan panaszkodnak arra, hogy rosszabbul alszanak, mint máskor. Noha idáig sokan ezt csak véletlen egybeesésnek vagy belemagyarázásnak tartották, a Baseli Egyetem kutatóinak tavaly sikerült bizonyítaniuk,

HOGY VALÓBAN VAN ÖSSZEFÜGGÉS A HOLDCIKLUS ÉS AZ ALVÁS MINŐSÉGE KÖZÖTT.

Christian Cajochen és munkatársai több mint 30, két korcsoportra felosztott önkéntes alvását vizsgálták laboratóriumukban. A kutatók monitorozták az alvó vizsgálati alanyok agyhullámait, szemmozgásait és mérték a hormonkiválasztást. A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az eredmények arra utalnak, hogy az emberek még ma is - a modern élet minden kényelmessége ellenére - reagálnak a Hold ritmusára.

A tanulmány szerint a szubjektív és az objektív megfigyelési adatok mind azt mutatják, hogy az alvás minősége változik a holdciklussal összefüggésben. Telihold környékén az agy mély alvással kapcsolatos területeinek aktivitása 30 százalékkal csökken. Az embereknek átlagosan öt perccel tovább tart elaludniuk, és 20 perccel kevesebb ideig alszanak. Mindezek miatt az önkéntesek úgy érezték, hogy alvásuk rosszabb telihold idején. A mérések alacsonyabb melatoninszinteket mutattak. A melatonin az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormon.

Nemrég amerikai kutatók ésszerű magyarázatot találtak arra is, miért ivódott bele oly mélyen sok ember tudatába a teliholdtól való félelem. A Minnesotai Egyetem ökológuscsoportja azt tapasztalta, hogy Tanzánia egyes vidékein az oroszlánok emberek elleni támadásai összefüggést mutatnak a holdciklussal. A csavar azonban az, hogy a telihold jól megvilágított éjszakája a legbiztonságosabb.

A VESZÉLY A TELIHOLDAT KÖVETŐ ÉJSZAKÁKON NŐ MEG NAGYON.

Ilyenkor a legéhesebbek ugyanis az oroszlánok (a korábbi fényes éjszakákon kevesebb a zsákmány), és a legsötétebbek az éjszakák, amikor az emberek még mindig aktívak. Így tehát joggal kapcsolódott össze az emberek tudatában a teliholdtól és a ragadozóktól való félelem, és lehet, hogy őseink magukkal hozták ezt a misztikus félelmet, amikor kivándoroltak Afrikából.

Borítókép; SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek