| 2020. április. 19. | 3 perc olvasás

Terasz, balkon, loggia – hogyan tehetjük zöld oázissá?

A társasházi ingatlanokban élők saját oázisai az erkélyek, loggiák. A jelenlegi körülmények között pedig különösen szerencsés, ha van egy ilyen plusz, nyitott helyiségünk. Méretétől függően kedvünk szerint alakíthatjuk, gondozhatunk konyhakertet, tele ültethetjük virágokkal, de grillezésre is kiválóan alkalmas lehet, ha fordítunk rá egy kis időt.

A kijárási korlátozás idején értékelődött fel igazán a balkonok, teraszok létezése. Természetesen az van igazán szerencsés helyzetben, akinek a lakóingatlanjához kert is tartozik, de szuper dolog az erkély is. Nem kell maszkot venni, emberek közé menni ahhoz, hogy egy kis napfény érje az arcunk. A területen egyszerre termeszthetünk zöldséget-gyümölcsöt, ejtőzhetünk a virágok között, vagy készíthetünk egy könnyű vacsorát.

Privát grillterasz

Egy megfelelő grillsütő beszerzése mindenképpen fontos, ha a teraszon szeretnénk sütögetni. A lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, méret, ár, funkció és szín tekintetében is, mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt. Nem kell rögtön egy nagyméretű grillezőt becipelnünk: válasszunk egy asztali grillezőt vagy egy kis modellt, és az apró erkélyen is élvezhetjük a sütögetés hangulatát. Egy kis kolbász, fűszerekkel, némi hús, könnyű vacsora a kisebb eszközökön is elkészíthető.

Fontos azonban, hogy mielőtt belekezdünk az erkélyen a grillezésbe tájékozódjunk, és mindenképpen tartsuk be a tűzvédelmi előírásokat! Gázpalackról működő grillt társasház erkélyen ugyanis tilos működtetni például, de létezik olyan társasház is sajnos, melynek házirendje kimondottan tiltja az erkélyen a sütögetést.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

Saját bútor

Egy kis kreativitással saját magunk is készíthetünk teraszbútort, néhány újra hasznosítható, vagy maradék anyag segítségével. Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a raklap bútor. Könnyen variálható, sok féle ötletet találunk az interneten, miként alakítsuk ki saját igényeink szerint. Megmaradt lécekből, gerendákból, néhány zsalukő felhasználásával szintén mutatós padokat csinálhatunk.

Használaton kívüli gumiabroncsokat is újra gondolhatunk, néhány kiegészítővel azokból is lehet asztal, vagy akár szék is. Az elkészült bútorainkat pedig olyan színűre festjük, amilyenre csak szeretnénk, hogy a lehető legjobb összképet kapjuk a végén.

A legegszerűbb raklapbútor is lehet mutatós
A legegszerűbb raklapbútor is lehet mutatós
Forrás: Internet

Konyhakert: fűszernövények, zöldség, gyümölcs, mind egy karnyújtásnyira

Milyen jó is az, ha csak az erkélyre kell kiugrani egy kis zöldfűszerért! A balkonon termesztett fűszernövények garantálják, hogy az ételek frissek és vegyszermentesek lesznek.. Az ilyen típusú növények mindezen túl a kis helyen is remekül mutatnak, különösen igaz ez a zsályára, édesköményre és a snidlingre, emellett termesztésük hely- és energiatakarékos.

Tekintve, hogy nem szobanövények, a kertben kiültetve vagy a balkonon, erkélyen virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökben érzik magukat legjobban.

A könnyen szétterjedő fajtákat, – pl menta, citromfű, kamilla -, elkülönített virágágyásba, süllyesztett edényben ültessük el vagy cserépben neveljük, ezzel megakadályozhatjuk, hogy egy idő után az egész balkonládát ők uralják.

A cserepes fűszernövényeknél vigyázzunk, a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és a felesleges víz elvezetése is meg legyen oldva, mindenképp legyen lyuk az ültető edény alján.

Amennyiben élelmiszert is nevelgetnénk a balkonon: számos olyan speciális zöldség- vagy gyümölcstermesztő edény létezik, amelyeket kifejezetten kis helyekre találtak ki. Konténerben, cserépben, de még virágládában is termeszthetők a zöldségek Ültessünk koktélparadicsomot, szamócát, áfonyát, levélsalátákat.

Fűszernövények az erkély sarkában
Fűszernövények az erkély sarkában
Forrás: Internet
Jó példa az újrahasznosításra: Konzervdoboz és gyorskötöző  segítségével készült kaspók
Jó példa az újrahasznosításra: Konzervdoboz és gyorskötöző segítségével készült kaspók
Forrás: Internet

Kevés a hely: gondolkozzunk függőlegesben!

Nagyon kicsi alapterület esetén is találhatunk megoldást, ha szeretnénk beültetni az erkélyt. Dísznövények esetében kiváló alternatívák a kúszónövények, melyek gyorsan beborítják a szabad falfelületeket. Gyönyörű választás például a szárnyas feketeszem (Thunbergia alata), a nagyvirágú lednek (Lathyrus latifolius), a hajnalka (Ipomoea), vagy az iszalag (Clematis).

A többi növény esetében rakhatunk ki, vagy szerelhetünk a falra polcokat és azokat telerakhatjuk a palántáinkkal, de akár a mennyezetről is lógathatunk le tartókat, már amennyiben loggiánk vagy balkonunk van.

Használjuk tehát ki a rendelkezésünkre álló helyet és alakítsuk saját ízlésünknek megfelelően ezeket a nyitott tereket, garantáltan sok örömünk lesz benne!

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek