Terjeszkedik a nutria a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban is

Hétfőn egy elgázolt nutriát találtak a Hansági-főcsatorna közelében. A nagyközönség előtt nem ismert nagy testű rágcsáló gyors ütemben szaporodik és terjed vizes élőhelyeinken – olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park közleményében.

A szakemberek leírták: a nutria vagy hódpatkány Dél-Amerikából származó, nagytestű rágcsáló faj, mely mára a világ számos pontján elterjedt, idegenhonos inváziós fajjá vált. Elsősorban állandó vizek mellett nádasok és mocsarak környékén él, a víztől 100 méternél távolabb nem merészkedik.

Európába gazdasági céllal telepítették be, az 1930-as években prémje és húsa is népszerűnek számított, sok országban tenyésztették nagy mennyiségben. (Németországban 1931-ben 200 telepen nagyjából 2000 tenyészállatot tartottak számon.)

Mint megtudtuk, az iránta való kereslet megszűnésével mára a telepek nagy része bezárt, de a kiszabadult egyedek miatt a nutria, mint idegenhonos inváziós faj ma is jelen van hazánkban. Nagy területen képes elpusztítani a nádasokat, amivel az ott élő fajok élőhelyét szünteti meg, emellett a gátakban, öntözőrendszerekben, szántóföldi növényekben okozott károk miatt jelenléte gazdasági szempontból sem kedvező. A nutria 2016-ban került fel az Európai Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékére. Jelenleg hazánkban természetes környezetben megtelepedett, ritka fajként tartják számon, de terjeszkedését jól mutatja, hogy az utóbbi években egyre több észlelési adata érkezik. A szakemberek csupán az utóbbi néhány hétben jelentettek 13 egyedet a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóság területéről.

Legnépszerűbb cikkek