| 2021. október. 27. | 2 perc olvasás

Természetes módon erősítsük az immunrendszerünket

Az ősz beköszöntével egyre több felső légúti megbetegedéses panasszal jelentkeznek a gyermekorvosi rendelőkben. Ugyan ezek természetesnek mondhatóak ebben az időszakban, azonban a szakemberek már látják a korábbi maszkhasználat érdekes következményeit is.

A napokban a megfázásos tünetektől egészen a Covid gyanús esetekig sok fajta megbetegedéssel keresték fel a gyermek orvosi rendelőket.

Dr. Molnár Szilvia gyermekorvos elmondta, hogy jelenleg melyek a leggyakoribb esetek: „Általában ahogy elkezdik a gyerekek a közösséget újra találkoznak azokkal a kórokozókkal amiktől már el van szokva a szervezetük. Ezeknek a kórokozóknak a jelentős része valamilyen vírus. Az elmúlt időszak alapján azt tapasztaljuk, hogy a másfél év maszkviselésnek látjuk a következményét. Sok olyan légúti kórokozónak betegséget okozó hatása előtérbe került, amihez korábban már hozzá voltak szokva a gyerekek. Azok a kórokozók lettek most patogének amivel már korábban az immunrendszer jól felvette a harcot. Jelenleg nagyon sok a felső légúti megbetegedés mellett az alsó légúti is. A hörghurutok is egyre nagyobb számban vannak jelen, és nagyon sok a szövődményes középfülgyulladás.”

A megbetegedések nagy részét meg lehetne előzni néhány alapvető szabály betartásával.

A Covid járványügyi intézkedéseknek nagyon sok jótékony hatása is volt. A szülők megtanították a gyerekeiket kezet mosni, megtanították a helyes orrfújásra arra hogy hogyan kell higiénikusan tüsszentünk. Ha már ezeket betudnánk tartani, akkor megtudnánk előzni nagyon sok olyan betegséget amivel most is folyamatosan küzdünk. - mondta el Dr. Molnár Szilvia gyermekorvos.

Az iskolákban eltérő rendelkezések vannak továbbra is a higiéniai előírásokkal kapcsolatban, de az alapvető szabályokra érdemes a gyerekek figyelmét, akár nap, mint nap felhívni. 

Az őszi szünet pedig kiválóan alkalmas, hogy természetes módon erősítsük az immunrendszerünket. Ugyan az őszi időszakban érdemes a D-vitamin pótlásról gondoskodni, de ennek legjobb módja a szabadban a napon tartózkodni. Megfelelő táplálkozással is tudjuk tuningolni a szervezetünket. Most érik az alma, amit számtalan módon lehet belecsempészni az ételekbe. 

De a gesztenye és tökszezon is kínál vitamindús ételeket. Érdemes tehát beiktatni a testmozgást, a helyes táplálkozást és a megfelelő higiéniai előírásokat, hogy elkerüljük a megbetegedéseket. 

Képek forrása: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek