| 2022. augusztus. 1. | 2 perc olvasás

Természetesen anyatejjel

1992 óta a világon mindenhol augusztus 1-jén tartják az anyatejes táplálás világnapját, a rá következő napokban pedig a szoptatás világhetét ünneplik. A Soproni Gyógyközpontban is nagy figyelmet fordítanak a szakemberek az anyatejes táplálás ösztönzésére.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatej fontosságára és a szoptatás jótékony hatásaira.

Az anyatejes táplálásnak számtalan előnye van: mivel az anyatej immunanyagokat tartalmaz, ezért segíti a fertőzések leküzdését, a betegségek (allergia, daganatok, elhízás) megelőzését. A szoptatás támogatja az anya egészségét is (fogyás elősegítése, emlőrák megelőzése). Az anyatejes táplálás segít az anya-gyermek kapcsolat kialakításában. Amellett hogy a szoptatás olcsó és kényelmes, az anyatej összetétele optimális a baba számára, továbbá elősegíti az idegrendszer fejlődését is

– sorolta az anyatejes táplálás jótékony hatásait Héberné Őri Éva kórházi védőnő.

Jogosan merül fel a kérdés, ha ennyi pozitív hozadéka van, miért kell meggyőzni mégis az édesanyákat, hogy szoptassák gyermeküket?

„Igen, a szoptatásnak is vannak nehézségei, buktatói, ezek az első napokban, hetekben jelentkeznek. Többségük azonban szakszerű segítséggel meg is oldódik” – tette hozzá Héberné Őri Éva.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

A családbarát kórház program keretében a Soproni Gyógyközpontban is sikerült a szülészet mellé helyezni a koraszülött részleget. Ez segíti a gyors és szakszerű koraszülött ellátást, miközben az anyukák a gyermekük közelében lehetnek.

„A fejlesztés keretében az eszközparkunkat is bővítettük a szoptatást segítő és az újszülött ellátást megkönnyítő eszközökkel. Kollégáimmal részt vettünk szoptatással kapcsolatos képzésekben” – részletezte a szakember.

Kórházunkban is nagy hangsúlyt fektetünk az anyatejes táplálásra. Már a várandósság alatt, a várandósgondozásban részt vevő kollégák is átadják a szüléssel, szoptatással kapcsolatos információkat a kismamáknak.

A szülőszobán általánossá vált az „Aranyóra”. Ez azt jelenti, ha mindketten – a baba és a mama is – jól vannak a szülés után, az anya mellkasára tesszük az újszülöttet, segítve ezzel a bőr-bőr kontaktust és az első szoptatást.

fotó: Soproni Gyógyközpont 

Koraszülöttek esetében a baba állapotától függően „kenguruzhatnak” az anyukák, és az első szoptatással is megpróbálkozhatnak. Ösztönözzük továbbá az anyákat, hogy fejéssel segítsék a koraszülöttjük táplálását” – ismertette Héberné Őri Éva az anyatejes táplálást segítő módszereket.

A Szülészet - Nőgyógyászati Osztály eredményességét mutatja, hogy a Soproni Gyógyközpontban évről-évre emelkedik a születésszám, míg 2018-ban 818, addig tavaly már közel 1000 újszülött világra jövetelét segítették a szakemberek. Az idei statisztikai adatok is kedvezően alakulnak, július végéig több mint 500 kisbaba látta meg az intézményben a napvilágot.

Kórházunkban 70-75%-os a kizárólag anyatejes táplálásban részesülő babák száma. A szoptatás támogatásában nagy szerepe van orvosainknak, nővéreinknek, szülésznőinknek, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a munkájukat. A jövőben is számíthatnak ránk a családok.

Minden leendő édesanyának szeretném üzenni, hogy „minden kezdet nehéz”, de megéri kitartani, hiszen az első nehézségek után marad a jó érzés, hogy a gyermekük életkezdéséhez a legjobbat adták, az ANYATEJET” – tanácsolta Héberné Őri Éva.

Borítókép: Soproni Gyógyközpont 

Legnépszerűbb cikkek