| 2016. március. 24. | 1 perc olvasás

Terrorista kávézott Sopronban?

Rövid idő alatt „körbeért” az interneten hír, miszerint egy soproni kávézóban látták januárban Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi terrorakciók egyik főszervezőjét. Fikció vagy valóság? Nehéz eldönteni. (Nyitókép: AP/Associated Press)

Szemtanú van, hivatalos megerősítés nincs. Röviden így összegezhető az a Magyar Távirati Iroda által is kiadott cikk, amelyben a Neue Kronen Zeitung egy burgenlandi olvasóra hivatkozva közölte: januárban Sopronban kávézott a terrorista egy ismeretlen személy társaságában.  

Az osztrák hölgy a lapnak nyilatkozva azt állítja, hogy Salah Abdeslamot egy soproni kávézóban látta még január 19-én. A terrorista és egy másik, hasonló kinézetű férfi folyamatosan telefonált arab nyelven okostelefonján, és közben mindketten laptopon is irogattak. A szemtanú először szólni akart az osztrák határőröknek, de végül csak másnap ment el bejelentést tenni a kismartoni (Eisenstadt) illetékes hatósághoz. Az újság cikke alapján nem világos, hogy a szemtanú miért nem egyből a magyar hatóságokat értesítette.

Az olvasónak a párizsi merényletek után közzétett fotók alapján lett ismerős Abdeslam. A krone.at oldalon megjelent tudósítás szerint a szemtanú a kismartoni (Eisenstadt) alkotmányvédelmi hivatalban tett feljelentést, amelyet elmondása szerint az osztrák belügyminisztériumnak továbbítottak.

A lap értesülését hivatalos források mindeddig nem erősítették meg.

A párizsi merényletek egyik főszervezőjének tekintett Salah Abdeslamot múlt pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A terror-elhárítási hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a szokásos ügyrendnek megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb bűncselekmény miatt.

Korábbi beszámolók arról is szóltak, hogy Salah Abdeslam kétszer is elutazott Belgiumból Magyarországra szeptemberben. Szeptember 9-én parkolt le a budapesti Keleti pályaudvar közelében, majd háromnegyed órányi időzés után autójával visszaindult Belgiumba. Szeptember 17-én tért vissza Budapestre, szintén Németországon és Ausztrián át. Két órát parkolt ugyancsak a Keleti pályaudvar közelében, ahová szíriai migránsok ezrei érkeztek.

Abdeslam a hírek szerint a második alkalommal mások mellett azt a Najim Laachraouit is elvitte kocsival Budapestről Belgiumba, aki a tavalyi menekülthullámmal érkezett az EU-ba Szíriából, akinek a gyanú szerint köze volt a novemberi párizsi merényletekhez, és a legfrissebb, szerdai sajtóhírek szerint ő a keddi brüsszeli terrorcselekmények egyik öngyilkos merénylője.

Legnépszerűbb cikkek