| 2019. november. 27. | 2 perc olvasás

Térségi tudásközpontot adtak át Fertőszentmiklóson

Felhőrendszerek, információbiztonság, kriptovaluták – sokak számára ismeretlen fogalmak ezek, amelyek azonban egyre nagyobb jelentőséghez jutnak a digitális világ fejlődése által. A szakemberek szerint ez a szegmens olyan térnyerésnek örvend, amelyből senki sem maradhat ki. Ezért tartják fontosnak, hogy korosztálytól és foglalkozástól függetlenül mindenki tájékozódjon a digitalizáció lehetőségeivel kapcsolatban. A Fertőszentmiklóson nyitott tudásközpont olyan ingyenes előadásoknak is otthont ad majd, amelyek a lakosság tájékoztatására szolgálnak.

A digitális világról még a legavatottabb szakértők is azt vallják, hogy valószínűtlenül gyorsan változik. Rendszeresen jelennek meg új lehetőségek, amelyek hasznosabbá, vagy éppen szórakoztatóbbá teszik az online térben töltött időt. Ezzel párhuzamban ugyanakkor a csalók is folyamatosan ötölnek ki újabb fortélyokat: függőség, adathalászat, vírus, - olyan fogalmak, amelyekről egyre többet hallunk és kutatások szerint a cégek és a magánszemélyek is egyre megalapozottabbnak tartják az ezekkel szembeni félelmet. 

A digitális tér előnyeinek kihasználásában, veszélyeinek kiküszöbölésében elengedhetetlen a hétköznapi felhasználók számára, hogy az ezekkel kapcsolatos fejleményekről rendszeresen tájékoztassák őket a szakemberek. E cél megvalósítása érdekében nyitott egy webstúdió Fertőszentmiklóson tudásközpontot.

- Szeretnénk a létesítmény által a lakosságnak is segíteni, főleg térítésmentes képzésekkel – emelte ki Fekete Attila, a Feki Webstúdió ügyvezetője. - Felgyorsult világban egyre nagyobb szerepet kap a biztonságos internethasználat, amelynek fortélyait így bárki elsajátíthatja nálunk. Egyebek mellett megtanulhatják az is, hogy mit jelent a digitális aláírás, vagy hogy apukaként hogyan kell beállítani egy routert – fejtette ki.

Fekete Attila, a Feki Webstúdió ügyvezetője
Fekete Attila, a Feki Webstúdió ügyvezetője

Már a tudásközpont megnyitóján is elhangzottak tájékoztató jellegű előadások. Németh Gábor ennek során kiemelte: a digitalizáció nagyon széles területet fed le, amely folyamatosan bővül. Ennek következtében óriási felforgató erővel bír – így szinte mindenkit érint. A szegmens egyik legfontosabb szereplője maga a lakosság. Ezért tartja fontosnak és hasznosnak ezt a kezdeményezést.

- Azért is fontos a digitalizáció mindenki számára, mert elhozta a technológia és az információ demokratizálódását – emelte ki Németh Gábor digitalizációs szakember, jövőkutató. - Ez azt jelenti, hogy a világon bárki hozzáférhet ugyanazokhoz az információkhoz, kapcsolatba léphet akárkivel. Így rugalmasan megoszthatja a befektetőkkel az ötleteit, hogy aztán bárhol a világon alapíthasson vállalkozást. Tehát igazán egyenlőek lettünk – hívta fel a figyelmet.

Németh Gábor digitalizációs szakember, jövőkutató
Németh Gábor digitalizációs szakember, jövőkutató

A tudásközpontot megalapító fertőszentmiklósi vállalkozás szakembereinek komoly rutinja van az oktatásban – alapértéknek tartják az élethosszig tartó tanulást, amely a digitalizáció esetén minden korú és érdeklődésű ember számára különösen fontos. Ezért mindamellett, hogy a Soproni Egyetemen oktatnak webfejlesztést, kisiskolásoknak, középiskolásoknak is tartanak figyelemfelhívó előadásokat.(X)

Legnépszerűbb cikkek