| 2023. január. 6. | 1 perc olvasás

Tessék felkapcsolni a lámpát, akár nappal is!

Korlátozott látási viszonyok között a téli időszakban a nappali menetfény használata nem elegendő a gépjárműveknél a jó látáshoz és a láthatósághoz!

Télen rövidek a nappalok, hosszúak az éjszakák, és sokat autózunk sötétben. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tapasztalata az, hogy több esetben a járművek vezetői korlátozott látási viszonyok között sem használják a gépjárműveken a tompított fényszórót, csak a nappali menetjelző fényt, ami kizárólag előre világít.

Ma már kötelező az autókban a jellemzően a motor beindításával automatikusan működésbe lépő nappali menetfény, ám ennek ellenére vagy talán pont ezért mégsem szabad megfeledkezni a szabályos és biztonságos világításról. Számos baleset megelőzhető lenne azonban, ha a gépkocsivezetők korlátozott látási viszonyok között a kötelezően előírt tompított fényszórót használnák, ami előre és hátrafelé egyaránt biztosítja a gépkocsi láthatóságát.

A KRESZ 44. § (8) bekezdése előírja, hogy lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani. A nappali menetfény nevéből is adódóan tehát nappal, jó látási viszonyok mellett a szemből érkezők számára biztosítja a saját jármű jobb észlelhetőségét. Ez esetben váltja csak ki a tompított világítás használatát. 

A KRESZ 44. § (1) bekezdés alapján azonban a forgalomban részt vevő járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. Ez nem lehetőség, kötelezettség. 

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét: 

  • Mielőtt a járműbe ülünk, indulás előtt a világító és fényjelző berendezéseket minden esetben ellenőrizzük!
  • Az izzók fényereje több évi használat után akár a felére is csökkenhet.  Ha bármelyik izzó kiégett, ajánlott az azonnali csere! 
  • A szennyeződés, a sár és a vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja az izzók erejét, ezért rendszeresen ellenőrizzük, tartsuk karban és tisztán azokat!
  • Korlátozott látási viszonyokban (például  felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő, szürkület stb.) fel kell kapcsolni a tompított világítást, nem elegendő a nappali menetfénnyel történő közlekedés!

…hogy mindenki hazaérjen!

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek