Tied a világ! - Színházi buli Illés szekerén

Megkezdték az olvasópróbáit a Tied a világ! című zenés társasjátéknak a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás egy fergeteges házibulival tiszteleg az Illés zenekar pályafutása előtt. A színpadon Feke Pál, Vastag Tamás, Mikó István, Demeter Helga, Savanyu Gergely, Papp Attila és Marosszéki Tamás látható, ők éneklik a legendás slágereket. A bemutató április 13-án lesz.

Feke Pál - aki az eredeti, játékszínes produkció rendezőjének és a librettó írójának Szente Vajknak a munkáját művészeti vezetőként állítja a színpadra - elmondta: nagy örömmel érkezett újra Sopronba. A Zene, New York, Szerelem című romantikus musical és  a The Blues Brothers – The Hungarian Show című produkció után a Tied a világ! műsorra tűzése a harmadik állomása annak, hogy újra produkciós és művészeti vezetőként az ő irányításával készülhet előadás és a teátrumban dolgozhat együtt azzal a remek csapattal, amelyet ő választhatott ki és állíthatott össze. Ezt külön köszöni Pataki András igazgatónak. Az pedig nagy öröm számára, hogy az általa kedvelt, tisztelt és szeretett Mikó Istvánelvállalta a darabban Pista, a szomszéd szerepét.

Az előadás gyakorlatilag az öt évvel ezelőtt, a fővárosi Játékszínben született előadás úgynevezett replika verziója soproni szereposztással. A történet szerint gyakorlatilag önmagukat alakítják a szereplők egy fergeteges házibuliban. Feke Pál azt kérte a színészektől, hogy elegánsan, könnyedén vonják be a nézőket ebbe a a közös koncert-színházi előadásba, amelynek központjában az Illés zenekar húsz legismertebb dala áll. Így többek között felcsendülnek majd a Ne gondold!, az Amikor én még kissrác voltam, a Rock and roll Rézi, Az utcán, a Good bye, London, a Little Richard, a  Még fáj minden csók című örökzöldek is.Ezek a dalok pedig generációkat kötnek össze a nézőtéren is.

Erre az alkalomra áll össze a hazai zenészszakma kiválóságait felvonultató Tied a világ! együttes, amelynek vezetője és dobosa Szörényi Örs, Szörényi Levente fia, aki először 1984-ben lépett fel együtt édesapjával, a Búcsú című Fonográf koncerten. Ekkor 13 éves volt és Little Richard című számba szállt be. Majd Pásztory Zoltán halála után az Illés negyvenéves születésnapjakor Csíkszeredában és a Sziget Fesztiválon már ő ült a dobok mögött 2006-ban.

  - Körbenéztem a zenekarban, egyedül én játszom kotta nélkül. Ezek a dalok és az egész Illés zenekar története, nekem tényleg a vérembe ivódott, hiszen ebbe születtem bele. Ez olyan, mint egy családban a mesterek és a tanítványok találkozása, amikor valaki folytatja szülei pályafutását, átveszi a stafétát. Pásztory Zoltán adott néhányszor órát nekem amikor elkezdtem dobolni, majd a halála után készültem a 2006-os koncertekre és megpróbáltam teljesen átvenni az ő stílusát. Nagyon örültem, hogy a visszajelzések szerint ez sikerült. Bízom abban, most itt Sopronban is olyan hangulatú előadással várhatjuk a közönséget, amely emlékezetes marad mindenki számára - mondta Szörényi Örs, aki arra a kérdésre, hogy mikor érezte, övé a világ, nevetve felelte: fiatal korában némiképp, ám már más a körülöttünk lévő  világ, viszont az Illés-dalok maradandóak, állandóak, hiszen ez rocktörténelem.

A produkció zenei vezetője Károly Kati. A billentyűknél Reviczki Balázs és Harmati Máté ül majd felváltva. Ugyancsak váltja egymást a két gitáros Kékkői Zalán és Sallai Tibor. Csatlakozik a csapathoz ugyancsak gitárosként Polyák András. A basszusgitáros Pethő Gábor lesz.

A világítástervező a szakma nemzetközileg is ismert nagyágyúja Madarász "Madár" János. A sound supervisor Mohai György, a hangmérnök Horváth Attila. A díszlet Fekete Péter munkája, a jelmeztervező Szélyes Andrea. Az eredeti produkció koreográfusa Túri Lajos Péter.

Az előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és Rosta Mária producer, valamint a Melody Kft. engedélyével a Soproni Petőfi Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciójában jön létre.

Demeter Helga, Savanyu Gergely és Mikó István
Demeter Helga, Savanyu Gergely és Mikó István
Szörényi Örs és Károly Kati
Szörényi Örs és Károly Kati

Történet:

Az ország legnagyobb színházi bulija

Egy lakásavató bulit megrendezni nagy büszkeség, nagy öröm, nagy munka… De nagy csalódás, ha a meghívottak nagy része el sem jön...! A mi házigazdánkkal pontosan ez történik, de a legjobb barátok vele is ott vannak élete meghatározó pillanatában. Főhőseink dalra fakadnak és a nehezen induló lakásavatót egyszeriben fergeteges koncertté változtatják. Felcsendülnek az Illés zenekar legnagyobb slágerei, többek között a Ne gondold!, az Amikor én még kissrác voltam, a Rock and Roll Rézi, az Utcán, a Good bye London,a Little Richard…

Egészen elképesztő varázslat történik ezen az éjszakán, amikor Tied a világ!

Egy fergeteges vígjáték ahol a nézők is szereplővé válnak...

A látványos koncert-színházi előadás igazi jutalomjáték a színészeknek és garantált rekeszizmokat sem kímélő önfeledt szórakozás a nézőknek.

Borítókép: Feke Pál vezetésével megkezdte a próbákat a stáb

Fotók: Szalay Károly

Legnépszerűbb cikkek