| 2022. augusztus. 2. | 1 perc olvasás

Tipikus strandbetegség a külső hallójárat gyulladása

A nyári strandszezonban megnövekszik a fülproblémák miatt orvoshoz forduló betegek száma. Leggyakrabban fülfájással, csökkent hallással és lázzal keresik fel a rendelőt. Ezek nem ritkán a külső hallójárat gyulladásának tünetei.

Amikor huzamosabb ideig vízben tartózkodunk, vagy nagy melegben verejtékezünk, a hallójáratba befolyó víz vagy verejték megváltoztatja annak természetes körülmények között savas kémhatását. A lúgos irányba eltolódott kémhatás pedig kedvez az ott normál körülmények között is jelen lévő baktériumok és gombák elszaporodásának - ami a fenti tünetekkel járó gyulladás kiváltó oka.

fotó: Soproni Vízmű 

külsőhallójárat-gyulladás első jele lehet a viszketés, sokan ilyenkor megpróbálják kitisztítani a fülüket, pedig a fültisztító pálcikákkal csak nagyobb bajt okoznak.

A külsőhallójárat-gyulladás jele még a fülfolyás, váladékozás, dugulás, erős fájdalom, a hallás csökkenése. Ha ilyenkor a szakorvos kitisztítja a hallójáratot, a hámtörmeléket és a váladékot eltávolítja, akkor a beteg hallása azonnal megjavul, míg a középfülgyulladásnál nem. Ha valaki észreveszi magán a tüneteket, akkor forduljon orvoshoz! A kevésbé súlyos eseteket a háziorvosok is ellátják, általában fülcseppet írnak fel. Ha viszont már nagyon erős a fájdalom, a hallójárat beszűkült, esetleg már lázas a beteg, akkor szakorvoshoz irányítják. Ilyenkor a hallójáratba gyógyszeres oldattal átitatott gézcsíkot vezetnek néhány napon keresztül, miután a hallójáratot kitisztították, illetve, ha a folyamat már javult, fülcseppet írnak fel. Súlyosabb esetben antibiotikum adására is sor kerülhet. Általában 3-7 nap alatt meggyógyulnak a betegek.

fotó: Soproni Gyógyközpont weboldala

A külső hallójárat gyulladását úgy lehet megelőzni, ha strandolás után hallójáratunkat gondosan kiszárítjuk. Ez legegyszerűbben ugrálással, valamint a hallójáratba hajszárítóval befújt langyos levegővel történhet.  Füldugó használata csak azok számára javasolt, akik vagy betegség következtében lyukas dobhártyával élnek, illetve azok – elsősorban gyerekek – akiknek a dobhártyájába ún. szelep van ültetve. Ép hallójárat és dobhártya mellett füldugó használata nem szükséges, annak anyaga irritáló lehet a bőrre, illetve alatta a verejték nem tud eltávozni.

Borítókép; Soproni Vízmű weboldala

Legnépszerűbb cikkek