| 2021. augusztus. 1. | 3 perc olvasás

Tirca szívesen és jól versenyez

Az idei tanévben három tantárgyból is országos versenyt nyert Tárkányi Tirca. A Soproni Széchenyi István Gimnázium leendő 8.B osztályosának rendkívül fontos a hit, és szívesen ismerkedik az emberi viselkedés mozgatórugóival.

Tirca még a Deák Téri Általános Iskola tanulójaként kezdett el megmérettetésekre járni. Indult matek-, történelem-, irodalom- és nyelvtanversenyen, és a legtöbbször előkelő helyezést is ért el. A szerény lány sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy például a 2019/20-as tanévben megyei első helyezett lett a Kovács Margit Matematikai Rejtvényfejtő Versenyen, de egy alkalommal megnyert egy megyei képzőművészeti versenyt is. Idén a Kenguru Nemzetközi Matematikaversenyen megyei 5. helyezést szerzett, a Tudásbajnokságon pedig irodalomból, magyar nyelvből és matematikából is országos 1. helyen végzett.

-A Tudásbajnokság hatfordulós levelezős verseny megyei és országos döntővel – meséli. – A hat forduló kérdéseire interneten kellett válaszolnunk. Ez egyfajta bemelegítést is jelent a tavasszal megrendezésre kerülő megyei szintű fordulóra, melyet az itt 1. helyezést elért tanulók számára az országos döntő követ. Anyukám rengeteget segített a felkészülésben, egyedül biztosan nem ment volna.

Tirca már elfogadta különleges keresztnevét, bár egy a betűvel kezdődőnek jobban örülne. A bibliai eredetű nevet egyébként még hajadonként hallotta Tirca édesanyja, Eszter, aki már akkor elhatározta, hogy ha lánya lesz, így fogják hívni. Szerencsére a férjének is tetszett a név, az alliteráció pedig annak ellenére, hogy nem szándékos, csak még dob rajta.

A kedves és komoly gondolkodású lány kedvenc tantárgya a történelem, ami édesapjának, dr. Tárkányi Sándornak, Sopron műemléki felügyelőjének is köszönhető. Tirca az idei tanévben kezdte meg tanulmányait a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban, amit nagyon megszeretett. Emelt óraszámban tanulja az angol nyelvet, melyhez később még a franciát szeretné felvenni, ugyanis vonzza a dallamos nyelv és a nemzet kultúrája.

-Ahhoz, hogy ezt az iskolát választottam, a Széchenyi jó híre mellett hozzájárult az is, hogy az igazgató úr egy nyílt napon említette: törekszenek az érzelmi intelligencia fejlesztésére is. Úgy gondolom, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően tudjunk viszonyulni az emberekhez. Az emberi kapcsolatokat pedig hihetetlenül fontosnak tartom – teszi hozzá.

A lány többek között ezért is érdeklődik a pszichológia iránt.

-Gyerekkorom óta már mindenféle pálya eszembe jutott: volt, hogy rendőr akartam lenni, de rájöttem, az inkább férfiaknak való; aztán a tanári pálya keltette fel az érdeklődésemet, de elment tőle a kedvem – folytatja. – A cukrászat még mindig közel áll hozzám. Szívesen készítek finom süteményeket, főként muffinokat, de a cukrászkodást inkább mellékállásként tudnám elképzelni. Most a pszichológus pályán gondolkodom, ugyanis szívesen kalandozom az emberi lélek rejtelmeiben. Szeretnék valami maradandót és hasznosat alkotni, olyasmit, ami segít másoknak, amire az emberiség még évek múltán is emlékszik.

Tirca a gimnázium közösségi életéből is kiveszi a részét, ugyanis ő képviseli az osztályát a diákönkormányzatban. Hét éve balettozik, és három éve jár grafika tanszakra a Cinege Alapfokú Művészeti Iskolába. Szabadidejében a legszívesebben zenét hallgat és keresztény témájú filmeket néz. Az ifjú hölgy számára a legfontosabb ugyanis a mélyen megélt hite, ami erőt ad neki a hétköznapok túléléséhez. Tircának négy kisebb testvére van.

Tirca és húga, Hanka.
Tirca és húga, Hanka.

-A nagycsaládnak számos előnye van, de akad hátránya is, például az, hogy soha nincs otthon csönd, ezért is tanulok késő este. Jó viszont az, hogy mindig van kihez szólni, és soha nem unatkozom – fejezi be.

A lány a nyarat is hasznosan tölti. Amellett, hogy a családjával üdülni készül, a múlt héten Alsótekeresen részt vett egy túlélőtáborban, ahol a természetben való boldogulás hasznos praktikáit sajátította el, például a tűzgyújtást, a vízgyűjtést és a menedéképítést.

Legnépszerűbb cikkek