| 2019. január. 11. | 1 perc olvasás

Tisztázták az osztrák-magyar határátkelők kérdését

A burgenlandi magyarsággal és a Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziummal ismerkedett január 11-i felsőőri látogatásán Magyar Levente, külügyi államtitkár. A politikus Hans Niessl tartományfőnök meghívására érkezett Felsőőrbe, ahol kiderült: a határátkelők kérdését is tisztázták.

Az ORF Burgenland kérdésére Hans Niessl és Magyar Levente is megerősítette: egy kivételével megegyezett Burgenland és Magyarország a tartomány által korábban lezárt átkelők sorsáról.


forrás: orf.at

A decemberben létrejött egyezség értelmében négy helyen ismét átjárhatnak a személyautók a korábban lezárt határátkelőn:

Sopronkeresztúr/Deutschkreutz - Harka,
Sopronkeresztút/Deutschkreutz - Nagycenk,
Miklóshalma/Nickelsdorf - Rajka,
Pinkakertes/Gaas - Szentpéterfa.

Egy ötödik ponton, Farkasdifalva/Neumarkt a.d. Raab és Alsószölnök között pedig megteremtik a lehetőségét a személyautók közlekedésének.

Harka és Sopronnyék/Neckenmarkt esetében egyelőre nem sikerült megegyezni, így ezt az átkelő továbbra sem járható autóval. Magyarország fenntartja igényét a Harka mellett található, és korábban jelentős forgalmat bonyolító határátkelő újbóli megnyitására, a többi, eddig vitás esetben pedig a magyar kormány elfogadta Burgenland álláspontját.

Sopronnyék/Neckenmarkt és Harka között egyelőre marad a korlátozás.
Sopronnyék/Neckenmarkt és Harka között egyelőre marad a korlátozás.
forrás: orf.at

Hans Niessl emlékeztetett arra, hogy folyamatosan egyeztetett a két fél a vitás kérdésekről. 2018 őszén Szijjártó Péter magyar külügyminiszter járt Kismartonban, ezt követően pedig egy kétoldalú munkacsoport tárgyalt a határátkelők sorsáról.

Magyar Levente államtitkár „pillanatnyi zavarnak” nevezte a burgenlandi-magyar kapcsolatokban a lezárt határátkelők kérdését a szoros és gyümölcsöző együttműködésben. Hozzátette: Ausztria és Magyarország törekvése továbbra is a kölcsönös nyitás: ennek jegyében 2019-2020-ban hat új átkelő épül majd az osztrák-magyar határon - írja a volksgruppen.orf.at.

Legnépszerűbb cikkek