| 2016. január. 12. | 1 perc olvasás

Tiszteletadás a doni hősök emlékére

Néma főhajtással emlékeztünk a doni katasztrófa 73. évfordulóján.

A Deák téri II. világháborús emlékműnél emlékeztek ma a soproniak az 1943. január 12-én a Donnál indított szovjet támadás magyar áldozataira és hőseire. 73 esztendővel ezelőtt ezen a napon kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, melynek következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba a harcokban. 

Sopron város nevében Dr. Simon István alpolgármester valamint Tóth Éva, az önkormányzat Gazdasági Bizottságának elnöke helyezte el a tiszteletadás koszorúit az emlékműnél, s hajtott fejet az elesettek hősiessége előtt.  

Az eseményen szintén csendes főhajtással, virággal és mécsesekkel emlékeztek a hősi halált halt doni katonák tisztelői, illetve az egyetemi ifjúság képviselői.

A doni katasztrófa a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartozik: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda a -30-35 fokos orosz télben.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek