| 2021. július. 23. | 1 perc olvasás

Tisztíttassunk kéményt!

Júliust írunk, és ilyenkor természetesen nem látni füstölgő kéményeket, mégis érdemes már most, a nyári időszakot kihasználva előkészülni a hidegebb időre és a fűtési szezonra. Annál is inkább, mivel a koszos, megrongálódott vagy rosszul szerelt kémény balesetveszélyes.

Mindazok, akiknek fontos, hogy tisztább legyen a környezetük, hogy kevesebbet fizessenek a fűtésért, a kémény miatt sohase gyulladjon ki az otthonuk, ne fenyegesse őket a szén-monoxid-mérgezés veszélye, rendszeresen kéményseprő szakemberrel ellenőriztetik és tisztíttatják füstelvezetőjüket. 

A kéményben lerakódott korom, kosz és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtés rendszerét és kéményeit a tüzelőberendezés típusától függően mindenki évente vagy kétévente kéményseprő szakemberrel átnézeti. A biztonságos működtetéshez a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében évente, a gázüzemű és zárt rendszerű berendezések égéstermék-elvezetőinél pedig kétévente célszerű a katasztrófavédelem kéményseprőivel elvégeztetni a munkát.

A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve azokra a külső körülményekre, amelyek balesetet okozhatnak – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicseréltetni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. 

A családi házban élő magánszemélyekhez automatikusan nem érkeznek a kéményseprők, egyénileg egyeztethetnek időpontot velük, ők pedig a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Az igénylésről részletesebb információt az alábbi honlapon, az ügyfélszolgálat menüpont alatt talál. 

Címkék: kémény

Legnépszerűbb cikkek