Tizennégy kórustól zeng a város - A világhírű Jazzation az idei soproni kórusünnep vendége

A tavalyi „csökkentett üzemmód” után ereje teljében tér vissza június 19-én, vasárnap, a soproni kórusünnep. A város és környéke kórusainak sorrendben negyedik nyári fesztiválján összesen tizennégy együttes hallatja majd hangját. Idén két helyszín, a soproni evangélikus templom és a Deák téri Lenck-villa kertje ad otthont a fellépéseknek és a kísérő programoknak, az esti szabadtéri zárókoncert főszereplője pedig a többszörös díjnyertes Jazzation énekegyüttes lesz.

A kórusok kavalkádja 14 órakor kezdődik, ekkor veszi kezdetét az egyházzenei program az evangélikus templomban – ami mindjárt számos különlegességet ígér. A műsor első felében a Kórus Spontánusz lép a közönség elé. Az énekkar a kórusünnepet megelőző napokban a VI. Avizó Karvezető Kurzus házigazdája városunkban, ahol négy napon át anyaországi és külhoni magyar karvezetők fejlesztik technikájukat Kocsis-Holper Zoltán vezetésével és énekkara közreműködésével. A kurzus zárókoncertje erejéig „összeér” a Soproni Kórusünneppel, a Kórus Spontánuszt a képzés résztvevői vezénylik a templomban.

Az egyházzenei program második felében két visszatérő és egy új vendéget köszönthetnek a szervezők: 2019 után másodszor vendégeskedik Sopronban a Hofbauer Szt. Kelemen templom kórusa Felsőpulyáról (Oberpullendorf, Ausztria), és az első kórusünnep után ismét hallható a fesztiválon a HJAMI női kara. A programot a Goldmark Énekegyüttes minikoncertje zárja.

A szabadtéri kóruspiknik 16 órakor kezdődik a Lenck-villa hangulatos kertjében. Itt a délután folyamán a Sonitus Scarbantiae Nőikar, a Kapuvári Haydn Vegyeskar, a Csornai Bárdos Kórus, a Kalimba Gospel Gyermekkórus, a Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar, a Fertőszentmiklósért Egyesület Férfi Dalköre, a Bánfalvi Kórus, a Gioia della Musica női énekegyüttes és a Fidelissima Vegyeskar szórakoztatja a közönséget. A kicsiket a kert árnyas fái alatt zenés játszóház várja a „Julcsi Meséi” csapatával, a felnőttek pedig a fellépő kórusok hanghordozói és zenei kiadványok, ajándéktárgyak között böngészhetnek a Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium jóvoltából. Újra látható lesz a Lenck-villa kerítésén az Ének-képek című kiállítás, amely az idei kórusünnepre a Dalos-hegyi kórustalálkozók pillanatait bemutató résszel bővül, és egészen a múzeumok éjszakáig böngészhető majd a Deák tér kerítésen. A kórusünnep karszalagjával 16-18 óra között kedvezményesen tekinthetőek meg a Lenck-villa kiállításai.

A 19.30-kor kezdődő szabad téri zárókoncert igazi csemegét tartogat a zenebarátoknak. Az öttagú Jazzation énekegyüttes a vokális műfaj nemzetközi nagyágyúja: a többszörös díjnyertes együttes saját szerzeményei és virtuóz feldolgozásai itthon és külföldön egyaránt óriási sikert aratnak. Koncertjükön - jazz-sztenderdek és vokális világzenei feldolgozások mellett - a legkiválóbb hazai komponisták kifejezetten a Jazzation számára készített darabjai is megszólalnak majd.

A soproni kórusünnep szervezője az 5. Szólam Alapítvány. Együttműködő partnerek: Pro Kultúra Sopron Nkft., Soproni Múzeum, Soproni Evangélikus Egyházközség, Cédrus Könyvkereskedés, KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége. A rendezvény támogatói: Sopron MJV Önkormányzata, Effix-Marketing Kft.

Legnépszerűbb cikkek