| 2019. február. 27. | 2 perc olvasás

Több millió szál tőzike bontotta szirmait Csáfordjánosfánál!

A Csáfordjánosfa határában fekvő erdőt hófehér virágszőnyeg borítja – a napokban van a tőzikevirágzás csúcsa. Az országosan egyedülálló látványra vágyóknak érdemes sietniük, ugyanis a tőzike már csak pár hétig fog virágozni ilyen pompában.

- A tőzike egy hagymás növény, amely tél végén, tavasz elején, még lombfakadás előtt örvendeztetni meg az erdőjárót – tudtuk meg Kugler Pétertől, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelőjétől. - Ez az értékes apróság első látomásra hasonló, mint a hóvirág, de ha jobban megnézzük, számos különbséget fedezhetünk fel a kettő lágyszárú között. Az egyik legmarkánsabb egyben a tőzike bélyege, a zöld pötty, amely minden szirmának csúcsán ott található – fejtette ki.

Magyarország legnagyobb tőzikeállományával a Csáfordjánosfánál található Tőzike tanösvény büszkélkedhet. - Mintavételes eljárással a kollégáim megpróbálták megbecsülni, hogy mennyi tő él itt a virágból, de még a legóvatosabb becslések is több millió darabról tanúskodnak – szögezte le a területfelügyelő.  

Ennek az állománynak a védelme komoly kihívást jelent a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei számára. - Az előző évek tapasztalatai nyomán kicsit szigorítottunk az erdő látogathatóságán – hívta fel a figyelmet a szakember. - Erre azért volt szükség, mert ugyan kialakítottunk az erdőgazdasággal karöltve egy kavicsos ösvényt a területen, sokan mégis úgy döntöttek, hogy például egy jó fotó kedvéért szó szerint talpuk alá veszik a tőzikéket és letérnek az ösvényről. Rengeteg tőzikét tiportak le, ami azért nagy veszteség, mert a meggyötört virágok a következő esztendőben már nem tudnak feljönni. Mivel a tőzike országosan védett növény, eszmei értéke 10 ezer forint, ezért ezek a gondatlanságok milliós kárt okoztak a természetben. A valós veszteség persze sokkal nagyobb ennél – emelte ki. Emellett a nemzeti park munkatársai azt is elvárják a látogatóktól, hogy esős időben gumicsizmát húzzanak, ugyanis a pocsolyákat kerülgető látogatók is olykor-olykor letévednek a kijelölt, helyes útról. - Nem szeretünk bírságot kiszabni, de van rá lehetőségünk – emelte ki Kugler Péter.

A tőzike most éli idei virágzása csúcsát – aki ebben a pompában szeretne gyönyörködni, annak érdemes sietne. A szakemberek szerint ugyanis a növény ebben az esztendőben már csak a jövő és az utáni héten mutatja meg magát teljes pompájában. A virág köré rendezvényeket is szerveznek. A csáfordjánosfai önkormányzat, a Nemzetközi nőnap apropóján, március 9-én számos programmal várja a hölgyeket a Tőzike tanösvény előtti tisztáson.

Legnépszerűbb cikkek