| 2020. május. 25. | 2 perc olvasás

Több mint 1500 éves hun építményromokat találtak a Kaszpi-tenger partján

Tudtad, hogy több mint 1500 éves hun, kőből faragott építményromokat találtak a Kaszpi-tenger partján?

Hatalmas, mintegy 120 hektáros területen fekvő, ismeretlen eredetű és funkciójú komplex kőépítmény struktúrákat fedeztek fel a kazahsztáni Altynkazgan közelében, a Kaszpi-tenger keleti partvidékén – tudósít az érdekes feltárásról a Live Science tudományos portál. Az igen összetett struktúrát mutató építménymaradványok nagy, mintegy 120 hektáros területen fekszenek.

Állatfigurás faragott kő és az egyik építmény maradványa a rommezőn
Állatfigurás faragott kő és az egyik építmény maradványa a rommezőn
FORRÁS: JEVGENYIJ BOGDANOV/LIVE SCIENCE

Amikor megkezdődtek az ásatások a területen, többfajta kőépítmény struktúráját sikerült azonosítani” – írja Andrej Asztafijev, a Mangistaus Állami Történeti és Kulturális Rezervátum archeológusa, illetve Jevgenyij Bogdanov, az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Régészeti és Néprajzi Intézetének munkatársa, a felfedezésről szóló, és az Ancient Civilizations from Scythia to Siberia tudományos szaklapban publikált tanulmányukban.

Hun törzsek szálláshelye volt a környék

Az eddig feltárt legkisebb kőépítmény 4 X 4, a legnagyobb pedig 34 X 24 méter alapterületű. Ami külön érdekesség, hogy néhány hasáb formájú faragott kő kísértetiesen emlékeztet az angliai Stonehenge köveire azzal a különbséggel, hogy ezeket domborműves, fegyvereket és különleges élőlényeket figurázó faragványok díszítik.


FORRÁS: JEVGENYIJ BOGDANOV/LIVE SCIENCE

A területen megtalált egyik legkülönlegesebb az az ezüstveretes nyeregmaradvány, amelyen vaddisznók, szarvasok és őzek, illetve az oroszlánhoz hasonló ragadozók vésete látható. (a 

A Hun törzseket ebben az időszakban, Kr. u. 432-ben szervezte törzsszövetségbe Ruga hun fejedelem, akinek Bizáncot és a Nyugat-Római Birodalmat is megszorongató unokaöccse, Attila lett a hunok leghíresebb nagyfejedelme és királya.

Borítókép: A rejtélyes kazahsztáni rommező, előtérben egy mívesen vésett kőhasábbal FORRÁS: JEVGENYIJ BOGDANOV/LIVE SCIENCE

Legnépszerűbb cikkek