| 2020. szeptember. 28. | 2 perc olvasás

Több mint 260 munkavállalónak nyújtott segítséget a Soproni Foglalkoztatási Paktum

Megtartotta záróülését a Soproni Foglalkoztatási Paktum. Az 503 millió Ft támogatásból megvalósuló projekt elsősorban az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezőket, a pályakezdő fiatalokat, a munkanélkülieket, és a hátrányos helyzetűeket célozta meg. A program több mint 260 munkavállalónak nyújtott segítséget.

Sikeresen zárult a Soproni Foglalkoztatási Paktum, amelyet 2016 novemberében írt alá Sopron Önkormányzata, Győr-Moson-Sopron Megye Kormányhivatala, a Soproni Városfejlesztési Kft, valamint Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete. A projektnek köszönhetően a helyi gazdaság szereplői lehetőséget kaptak arra, hogy közösen keressenek megoldásokat a térség munkaerőpiaci helyzetének javítására.

 - A projekt pozitív hatása egyértelműen érzékelhető a helyi foglalkoztatás terén, hiszen több mint 356 főt volt érintett, akik közül a legtöbben – 269 fő – támogatott foglalkoztatás keretében léptek be vagy kerültek vissza az elsődleges munkaerőpiacra. Ez a legtöbb esetben bérköltség- vagy bértámogatást jelentett-összegezte köszöntőjében Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere. 

A záróülésen Tóth Gábor a Városfejlesztési Osztály vezetője ismertette a paktum eredményeit.

Elhangzott: jelentős azok száma is, akik a vállalkozásuk elindításához kaptak támogatást; a paktum 93 fő esetében segítette a vállalkozóvá válást a kezdeti bérköltségek finanszírozása révén. Fontos, hogy a jobb munkaerőpiaci esélyeket biztosító képzéseket is támogatta a paktum, így 22 fő juthatott versenyképes szakmához. Mindezeken felül a képzéseken való részvételt nagyban segítő utazási költségtérítést is igénybe lehetett venni a projekt keretében.

A paktum a Soproni járás teljes területét - Sopron mellett Fertődöt és Fertőszentmiklóst, illetve 36 községet – érintette, és a térségben munkát vállalni szándékozó, álláskereső hátrányos helyzetű személyeket és inaktívakat vonta be. Így elsősorban az alacsony iskolai végzettségű személyek, a 25 év alatti fiatalok vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők, az 50 év felettiek, a GYED-ről, GYES-ről visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők, tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, megváltozott munkaképességű személyek, roma nemzetiséghez tartozó személyek, inaktívak helyzetén segített a paktum tevékenysége.

A munkavállalási nehézségekkel küzdő álláskeresőket a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete egyéni tanácsadásokkal, csoportos klubfoglalkozásokkal segítette. Örvendetes hír, hogy a paktum keretében álláshoz jutók közül a támogatás után hat hónappal az állással rendelkezők száma elérte a 166 főt.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek