| 2020. április. 24. | 2 perc olvasás

Több mint 540 millió forintból valósul meg a Ötvös utca – Széchenyi tér közötti terület felújítása

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Magyarország Kormányának egyetértő hozzájárulásával, önkormányzati kérésre – a soproni emberek szolgálatában és igényére – valósítják meg a projektet. A Várkerület I. szakaszának elkészültét követően több mint 540 millió Ft-ból valósul meg az Ötvös utca – Széchenyi tér közötti terület felújítása. A sikeres közbeszerzést követően a kivitelezési munkák 2020 április 22-én, a munkaterület átadásával kezdődtek meg, és még ebben az évben befejeződhet a fejlesztés, amennyiben nem merül fel akadályozó tényező.

A kivitelezés során először a páratlan (külső) oldalon kezdődnek meg a munkák a vízi közművek építésével, majd ezt követően folytatódnak a burkolat bontási és építési munkái. Várhatóan a közműépítés májusban elkezdődhet a páros (belső) oldalon is. A gázszolgáltató tájékoztatása szerint még a közműmunkák előtt sor kerül az épületeket betápláló régi acélcsöves gázvezetékek felújítására. 2020. július végétől szeptember elejéig az érintett útszakaszon útlezárás lesz az út közepén lévő víz gerincvezeték cseréje miatt. A Széchenyi tér felőli részen forgalomlassító szigetet, új buszöblöket és útszegélyeket alakítanak ki, továbbá felújítják az úttestet. Ezen idő alatt a buszok az érintett útszakaszon nem közlekednek. A forgalmi rend változásáról külön tájékoztatást nyújt a közlekedést szolgáltató cég. 2020. szeptembertől a járdaszakaszokon az ágyazati rétegek és betonozás elkészültével megkezdődhet az új burkolatok kialakítása.

A kivitelezés tartalma:

A külső oldalon sor kerül a meglévő szennyvíz- és a csapadékcsatorna bélelésére, majd az épületekhez új bekötőcsöveket és aknákat alakítanak ki. Mindkét oldalon megújulnak a vízbekötések. A jelenlegi rossz állagú víz gerincvezetéket új, korszerű műanyag bevonatos acélcsőre cserélik. A belső oldalon felújítják a szennyvíz-és csapadékcsatorna gerincvezetékeit és a bekötések is megújulnak.

Az Ötvös utca és a Széchenyi tér közötti szakaszon, a Várkerület korábbi felújítása során megvalósult burkolási formát és növényzetet alakítanak ki. A belső oldalon dupla beállós buszöblöt, illetve a jelenlegi élelmiszerbolt előtt áruszállítására kijelölt parkolóterületet alakítanak ki. A gyalogos járda a jelenleginél jóval szélesebb lesz. A gyógyszertár előtt és a Széchenyi palota mellett lévő fák megmaradnak, többet átültetnek, illetve új klímatűrő fákat is plántálnak.

A Várkerület külső oldalán kialakított kerékpárút folytatódik a Széchenyi térig, ahol egy forgalomlassító szigettel új gyalogos-és kerékpáros átkelő létesül. A vendéglátóhelyek számára kialakított teraszokhoz hasonlóan új teraszokat és növényágyásokat alakítanak ki.

A köztéret a Várkerület I. ütemében alkalmazott koncepcióval megegyező módon alakítják ki, az ott alkalmazott burkolati anyagoknak megfelelően - a gránitkő szegélyek között klinkertégla, illetve hasított egész és felezett bazalt nagykockakövek.

A jelenlegi közvilágítási rendszer helyett LED-es fényforrásokkal egységes kandeláberes közvilágítás készül. Új padokat, szemetesedényeket és kerékpártárolókat helyeznek el. A projekt megvalósítását követően a kerékpározás népszerűsítése érdekében kiadványokat készítenek, illetve több rendezvényt és közösségi akciót szerveznek.

A Várkerület rekonstrukciójának Ötvös u. – Széchenyi tér közötti szakaszon folyó munkálatok során a beruházó kéri az itt élő lakók, üzlettulajdonosok, üzemeletetők, itt dolgozók és természetesen a város polgárainak, az ide látogató turistáknak türelmét és együttműködését. Mint kiemelték: a Várkerület megújulása remélhetőleg mindenki számára kárpótolni fogja a kellemetlenségekkel járó felújítási időszakot.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek