| 1 perc olvasás

Több programmal is megemlékeztek Sopronban a 80 évvel ezelőtt deportált zsidóságról

A Sopronból 80 évvel ezelőtt deportált és meggyilkolt közel kétezer férfira, nőre és gyerekre emlékeztek meg a soproni zsidó temetőben vasárnap.

A megemlékezésen Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, valamint Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője is beszédet mondott.

Fotók: Griechisch Tamás

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, mindent meg kell tenni azért, hogy soha többet ne fordulhasson elő ilyen szörnyűség a történelemben.

Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke beszédében kiemelte, 1944. június 29-én több mint kétezer soproni polgárt vagoníroztak be, majd Auschwitzba szállították őket. A Soproni Zsidó Hitközség minden évben rájuk emlékezik a zsidó temetőben. Ők köztünk éltek, itt voltak kereskedők, orvosok, ügyvédek, munkások. Minden évben sokat foglalkozunk azzal, hogy minden elhunytnak legyen neve. Az a biztos, akkor tudunk rájuk méltósággal emlékezni.

Fotók: Griechisch Tamás

Délután egy zenés megemlékezéssel folytatódott a program a Papréti Zsinagógában. Fellépett a Soulistic zenekar, amely a neves énekesnő, Malek Andrea és a zongorista-zeneszerző, Jáger Bandi együttműködéséből jött létre 2016-ban. A koncerten a jiddis zene került előtérbe.

Fotók: Griechisch Tamás

Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke elmondta:

80 évvel ezelőtt ezen a napon hurcolták el a soproni zsidóságot Auschwitzba, ahol több, mint 90%-ukat ki is végezték viszonylag hamar. A zsidóság ma is egy aktív, létező közösség, Sopron színes palettáján. Fontos feladatunk emlékezni, egymást emlékeztetni arra, hogy az oda nem figyelés, a szavak ereje borzalmas tettekhez vezethet.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek