| 2019. június. 26. | 2 perc olvasás

Több soproni lakásban is jelzett a szén-monoxid érzékelő!

Kettő soproni lakásban is bejelzett a szén-monoxid érzékelő június 24-én, hétfőn. A szakértők kiemelik: a színtelen-szagtalan gáz nem csupán a fűtési szezonban veszélyes, ugyanis nyílt égésterű eszközöket nyáron is használunk. Azonban vannak olyan eszközök és lehetőségek, amelyekkel nagyban növelhetjük otthonunk biztonságát.

A tűzoltók által csak „csendes gyilkosnak” hívott szén-monoxid felbukkanása a legmelegebb hónapokban is fenyeget. - Nyáron is használunk nyílt égésterű berendezéseket – emelte ki Molnár Sándor tűzoltó ezredes, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. - Ilyenek a főzéshez, sütéshez és a meleg víz előállításához használt gázüzemű készülékek. Ezek is a zárt tér levegőjét használják. A meleg időszakokban általában becsukjuk az ablakokat, nem engedünk be friss levegőt, ezért elhasználódhat a légterünk oxigéntartalma, így felléphet veszélyes mennyiségű szén-monoxid a lakásunkban – fejtette ki.

Ez a gáz színtelen és szagtalan – mérgezésének tünetei lehetnek a szédülés és a hányinger. - Ha bekövetkezett a baj, mindenképpen hagyjuk el a helyiséget, szellőztessünk és kérjünk segítséget a 112-es, vagy a 105-ös telefonszámon – javasolta hangsúlyozottan Molnár Sándor. - Ezekben az esetekben a tűzoltók a gázszolgáltatóval közösen kivonulnak a helyszínre, megmérik a levegő oxigéntartalmát és megvizsgálják, van-e szén-monoxid a helyiségekben. Ha szükséges, számos intézkedésbe fognak, például az elsősegélynyújtást, a készülékek felülvizsgálatát és amennyiben indokolt, kizárják azokat a hálózatból – tudtuk meg tőle.  

Molnár Sándor rávilágított a szén-monoxid érzékelők fontosságára is. - A baj ezekkel a kereskedelmi forgalomban Sopronban és környékén is rengeteg helyen kapható eszközökkel megelőzhető, ugyanis megfelelő szén-monoxid koncentráció esetében hangos riasztással figyelmeztetnek a veszélyre – hívta fel a figyelmet.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján feltüntetik a szakértők által megbízhatónak ítélt készülékeket. Sopronban és környékén azonban további lehetőségek is kínálkoznak, hogy növeljük otthonunk biztonságát.

- Mi van akkor, ha nincs otthon senki sem? - tette fel a kérdést Fábián György biztonságtechnikai szakértő, a Patent Távfelügyelet Kft. soproni ügyvezető igazgatója. - Nagyon fontos arra gondolni, hogy előfordulhat ez is. Ha valakinek van olyan szolgáltatóval kapcsolata, ahol van 24 órás felügyeletet biztosító diszpécser-szolgálat, akkor ők azonnal észlelik a bajt és a szakértők így gyorsan be tudnak avatkozni. Így akkor is nyugodt lehet az ingatlan tulajdonosa, ha éppel a Balaton közepén ülve próbálja túlvészelni a hőséget. Így még ha baj is történik, nem kell azzal foglalkoznia, mert a felügyelet kimegy, intézkedik, értesíti a katasztrófavédelmet és velük együtt kezeli a szén-monoxid helyzetet. Mire a tulajdonos kijön a vízből, már csak az az üzenet várja, hogy „volt egy kis gond, de megoldottuk!” - fejtette ki.

A szakértők egyetértenek abban: nagyon fontos, hogy az emberek megbízzanak ezekben az elektronikai eszközökben, amelyek akár meg is menthetik az életüket. 

Részlet a katasztrófavédelem által letesztelt termékek listájából
Részlet a katasztrófavédelem által letesztelt termékek listájából

Legnépszerűbb cikkek