Több sóval, egészségesen - A nyers zöldségeket gyakran meg sem kóstolják a gyerekek

Januártól módosult a közétkeztetési rendelet: több sót és zsírosabb tejet is kaphatnak a gyerekek, ugyanakkor tiltják a mesterséges édesítőszerek használatát a menzákon. A változtatásokat az előző másfél év tapasztalati alapján vezették be.

2015. január elsejétől megváltozott az iskolai, óvodai menzákon a menü. Kisebb lett az ételek só-, cukor- és zsírtartalma, viszont több tejterméket, zöldséget–gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát kaptak a gyerekek. Mint arról beszámoltunk, a változtatásokkal az volt az Emberi Erőforrások Minisztériumának a célja, hogy egészségesebbé váljon a közétkeztetés. A soproni Központi Gyermekkonyhán már 2014 szeptembere óta az új szabályok szerint állították össze az étlapot.

– Fokozatosan csökkentettük a só és a szénhidrát mennyiségét – mondta Wischy Gábor, a gyermekkonyha vezetője. – A gyerekek először még hiányolták például a túrós tésztáról a cukrot, de mostanra megszokták az ízét. A kevesebb só miatt hozzánk nem érkezett panasz, próbáltuk a sót más, ízletes fűszerekkel helyettesíteni.

Közösen jobban esik az étel. A soproni Központi Gyermekkonyhán igyekeznek változatos menüt összeállítani.
Közösen jobban esik az étel. A soproni Központi Gyermekkonyhán igyekeznek változatos menüt összeállítani.
Fotó: Németh Péter

Az új szabályok szerint az eddigi 2 gramm helyett már naponta 2–5 gramm só adható, a három évesnél idősebbek pedig kaphatnak 2,8-as tejet. – A mesterséges édesítőszereket is kitiltja a közétkeztetésből rendelet, bár mi eddig sem használtuk őket, inkább a cukormentes vagy gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszereket választottuk – tette hozzá Wischy Gábor. – Fontos, hogy a menzákon az étlapon mindig jelöljük, hogy melyik étel tartalmaz esetleges allergén összetevőt. Úgy tapasztaljuk ugyanis, hogy egyre több az allergiás gyerek.

A szakembertől megtudtuk: a nyers zöldségeket az elmúlt hónapokban sem kedvelték meg a gyerekek – az uborka, karalábé, sárgarépa sokszor a kukában végzi. Nagyon fontos lenne a szülői minta, hogy ezeket a zöldségeket megkóstolják a kicsik. Problémának látják azt is, hogy a szülők egy része csomagol tízórait az iskolás gyereknek, akik a menzai helyett inkább azt eszik meg, illetve az sem ritka, hogy délután azonnal viszik őket a gyorséttermekbe. Pedig az egészséges életmódra nevelés otthon, gyermekkorban kezdődik...

Központi Gyermekkonyha:

A soproni intézményben összesen 5700 gyermekre főznek, ők látnak el 14 óvodát és 11 iskolát. 93 ember dolgozik itt, négy autóval szállítják ki az ételeket. Az óvodákban a háromszori étkezés 290 forintba kerül naponta, ha valaki csak ebédet kér a gyermekének, az 199 forintot fizet. Az iskola tízórai, ebéd, uzsonna naponta 371 forintot kóstál, az ebéd 257 forintba kerül. Az elmúlt héten kaptak például ebédre az iskolások zöldborsólevest galuskával, sertéspaprikást rizzsel és kivit, de töltött káposzta, pulykapörkölt vajas burgonyával és burgonyafőzelék is került az asztalokra.

Legnépszerűbb cikkek