| 2022. április. 21. | 2 perc olvasás

Több száz fecskének ad otthont az STKH

Egyetlen évtized alatt eltűnt a hazai fecskeállomány több mint fele, számuk pedig az elmúlt években sem emelkedett. Az énekesmadarak az STKH telephelyeinek rendszeres lakói, vidámsággal és élettel töltik meg a telepeket. A környezetvédelem iránt egyébként is elkötelezett közszolgáltató a szívügyének tekinti a fecskék védelmét. A Föld napja alkalmából ezért az idei évben 100 madárcsalád számára telepített fészkeket, valamint figyelemfelhívó szemléletformáló kampányt folytatott.

2000 és 2010 között drasztikusan, 60 százalékkal lecsökkent a hazai fecskeállomány a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számai alapján. A csökkenő tendenciát csak megállítani sikerült, visszafordítani nem, így továbbra is kétmillióval kevesebb példány él hazánkban a korábbi állományokhoz képest.

Pedig egyetlen fecske 1 kg rovart fogyaszt el magyarországi fészkelése alatt, amelyben szinte az összes mezőgazdasági kártevő megtalálható. A 2 millió hiányzó példány azonban 2.000 tonnával több rovart is jelent, amelyek irtása során így jelentősen nagyobb mennyiségű kémiai méreg kerül felhasználásra. Ez azonban a beporzó rovarok egy jó részét szintén elpusztítja, ráadásul a talajba és a vizekbe, közvetve pedig az emberi szervezetbe is bekerülhet.

Az STKH szakemberei mindenre odafigyeltek a tervezés során, az építmények tetőszerkezetébe még egy egyedi szellőzőt is beterveztek.

Az STKH szemléletformáló anyagaiból az is kiderült, hogy a fecskeállomány megfogyatkozásában sajnos az emberiség kulcsszerepet játszik. Az 50.000 forintos büntetés ellenére a levert fészkek mellett számos közvetett módon nehezítjük a fecskék költését. A közszolgáltató weboldalán, a tudástár élővilág menüjében további fontos tudnivalók, hasznos tanácsok és érdekességek találhatók a fecskékkel kapcsolatban.

Természetesen azt is megmutatják, hogy mit kell tennünk azért, hogy a fecskék száma a következő években jelentősen emelkedhessen. Már azzal rengeteget segítünk a madarakon, ha a száraz talajt fellocsolva saras alapanyagot biztosítunk a fészekhez. A közszolgáltató munkatársai persze nemcsak beszéltek, hanem cselekedtek is és jó példát mutattak.

A tervezéstől a kivitelezésen át, az építmények felállításáig segítették egymást a különböző területek dolgozói.

Az STKH műhelyében hosszú évek óta nagyjából negyven fecskepár rak fészket, bárhol, ahol csak ideális helyszínt talál ehhez. A költés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lehető leggyorsabban fészekhez jussanak a madarak, ebben szerette volna őket segíteni a közszolgáltató. Ezért két telephelyükön összesen 100 fecskecsalád számára biztosítottak nyugodt és biztonságos költési helyszínt és hosszú távú otthont.

A dolgozói összefogásban résztvevő, ügyes kezű szakemberek speciális építményei több hetes előkészület és több mint 50 órányi befektetett önkéntes munka eredményei. A közel négy méter magas építmények felállítása után az STKH dolgozói már nagyon várják az első fecskecsaládokat. A kampány részleteiről írásos beszámoló és fotóriport is található a közszolgáltató weboldalán a szemléletformáló anyagok mellett.

Az STKH dolgozói összefogásának erőfeszítései beértek: száz fecskecsalád veheti birtokba az új fészkeket és kezdheti meg a költést.

Az STKH munkatársai a Föld napján is megmutatták, hogy nem elég „csupán” JÓL szemetelni, az élővilággal és a természeti értékeinkkel harmóniában élni éppoly fontos a fenntartható jövő érdekében.

 

 

Legnépszerűbb cikkek