| 2022. április. 4. | 2 perc olvasás

Több szempontból is veszélyesek a kábítószerek

Az elmúlt időszakban a Soproni Rendőrkapitányságon több esetben is indítottak büntetőeljárást kábítószer-fogyasztás miatt, azonban nem mindenki volt tisztában a tette következményeivel. A hatályos magyar törvények szerint, aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz vagy azon átszállít, bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanakkor a rendőrségi tapasztalat azt mutatja, hogy a kábítószer-fogyasztáson rajtakapott fiatalok közül sokan nem tudják, hogy milyen súlyú cselekményt követnek el.

forrás: Soproni Rendőrkapitányság

- Már több éve foglalkozom a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vizsgálatával a Soproni Rendőrkapitányságon. Az a tapasztalatom, hogy a legtöbb fiatal kíváncsiságból próbálja ki a tiltott szereket. Sok esetben társaik kínálásának nem tudnak ellenállni, de vannak olyanok is, akik maguk szerzik be, hogy kipróbálják. Ezek az alkalmi fogyasztók ritkán vannak azzal tisztában, törvénybe ütköző cselekményt követnek el. Gyakran csak a rendőrségi kihallgatáson szembesülnek a tettük súlyával és az ebből származó következményekkel – mondta el Nagy Gábor rendőr százados, a Soproni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának fővizsgálója.

- A törvény nem ismerete nem mentesít, ezért a büntetőeljárást minden esetben le kell folytatni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy miután az elkövetőt előállítottuk a rendőrkapitányságra, vizeletmintát veszünk tőle, majd gyanúsítottként kihallgatjuk, és DNS mintavétellel együttesen bűnügyi nyilvántartásba vesszük, majd tekintet nélkül az időpontra – legyen az akár késő éjszaka vagy hajnal - kutatást tartunk a lakóhelyén. A fiatalkorúak esetén környezettanulmányt készítettünk, amely magában foglalja az iskolai megkeresést is. Toxikológiai és vegyészszakértői véleményt kell minden esetben beszereznünk, ezért a legegyszerűbb eset kivizsgálása is minimum 3-4 hónapot vesz igénybe, így elég sokáig bizonytalanságban van a további sorsát illetően az elkövető. A vizsgálat eredménye pedig sorsdöntő lehet, mivel a büntethetőség szempontjából nem mindegy, hogy a bűncselekményt csekély vagy nagyobb mennyiségű kábítószerrel követik el – folytatta a százados.

- A mai világ sajnos több olyan helyzetet is teremt, amikor a fiatalok találkozhatnak a tiltott szerekkel. Éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy tudjanak nemet mondani, hiszen a jogsértésen túl bármilyen nemű kábítószerhasználat súlyos egészségügyi kockázattal is jár. Hogy megállapítsuk azt, hogy egy adott szer konkrétan milyen összetevőket - sok esetben akár méreganyagokat - tartalmaz, ahhoz speciális laboratóriumi vizsgálatra van szükség. A fogyasztó nem tudhatja előre, hogy hogyan fog a szervezete reagálni. Sajnos a közelmúltban is indítottunk kábítószer-fogyasztás miatt büntetőeljárást két soproni tanulóval szemben, akik a fogyasztást követő rosszullét miatt buktak le. Azt tanácsolom, hogy soha ne próbálják ki a különböző kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan. A fogyasztó nemcsak elkövetővé válik, hanem könnyen válhat áldozattá is, mindamellett a függőség kialakulásának veszélyét is kockáztatja – hívta fel a figyelmet a fővizsgáló.

 

Legnépszerűbb cikkek