Több támogatást kapnak a nehéz helyzetbe került vállalkozások

Az energiaválság nehéz helyzetbe hozza a hazai vállalkozásokat is, éppen ezért az állam mindent megtesz, hogy támogassa a szektort. A nagyvállalatok és a kkv-k is számíthatnak segítségre. Már elindult az energiaigényes kis- és közepes vállalkozások támogatása, valamint a gyármentő program, amely januárban kibővül. De maradnak a Széchenyi hitelek és kamatstop is segíti a cégeket.

A múlt hónapban indult százmilliárd forintos energiaköltség- és beruházási támogatási program lényege, hogy kifizetik a nagy energiafelhasználó cégeknek a negyedik negyedéves rezsitöbbletük felét.

Ennek az a feltétele, hogy az érintett vállalkozásoknak olyan fejlesztéseket kell elindítaniuk és legkésőbb 2024-ig befejezniük, amelyekkel érezhetően csökkenteni tudják gáz-, áram- vagy akár távhőfelhasználásukat.

Az energiahatékonysági beruházásokhoz a kormány vissza nem térítendő támogatást is nyújt.

A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár az M1-en elmondta, hogy a program mellett –, amelyre december közepéig lehet jelentkezni – kamatstoppal is segítik a kisebb cégeket. Ezzel az intézkedéssel például mintegy 80 milliárd forintot hagynak az érintett kkv-knál. Logó Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyobb vállalkozásokat is támogatják a gyármentő programmal.

„Alapvetően ez egy százötvenmilliárd forintos programmal indult, amit a HIPA és a Külügyminisztérium közösen gondozott, és pillanatok alatt szó szerint elment az erre allokált pénz. És látva, hogy igen nagy sikere van a programnak, a kormány úgy döntött, hogy két helyről, egyrészt az Eximbankból, másrészt pedig a Magyar Fejlesztési Bankból csatlakoztatja ezt a két bankot a gyármentő programhoz” – fogalmazott az államtitkár.

Ez azt jelenti, hogy január 1-től a Magyar Fejlesztési Bank a nagy- és középvállalkozások számára százmilliárd forintig állami kezességet, illetve garanciát vállal azok forgóeszköz-, folyószámla-, illetve a működést finanszírozó hiteleire.

Az Eximbank, ugyancsak százmilliárd forintig, államilag támogatott, rendkívül kedvezményes és a futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújt azoknak a hazai üzemeknek, amelyek hatékonyabbá teszik energiafelhasználásukat, azaz kevesebbet fogyasztanak, vagy például saját maguk állítanak elő áramot megújuló energiával.

 

borítókép: pixabay.org

Címkék: támogatás

Legnépszerűbb cikkek