| 2020. január. 14. | 1 perc olvasás

Több tízezer madár érkezett a Fertő környékére

Több tízezer madár bukkant fel a Fertőnél a közelmúltban. Az északról, több mint 4000 kilométerről érkező nagy lilikek a tél bizonyos részében összegyűlnek a nagyobb tavaink környékén.

A Fertő tó lakatlan részének téli köntöse nem tűnik barátságosnak: hideg szél és jegesedés jellemzi – ez a környezet azonban a nagy lilik számára teljesen ideális. - Az időjárás, amelyet nálunk találnak, nagyjából megfelel annak, amely a költési időszakuk egy részén uralkodik a fészkelőhelyükön – világított rá Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park osztályvezetője. - Ezért nem érinti különösebben rosszul a madarakat, hogy itt gyakran fagy és csapadékos az időjárás. A nagy lilikek akárcsak a többi nagy vizünknél, a Fertő esetében is a vízen éjszakáznak és onnan járnak ki táplálkozni – tudtuk meg tőle. 


Pellinger Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park osztályvezetője

A több tízezres példányszám szinte felfoghatatlan a laikusok számára – a nagy lilikek évről-évre egyre jelentősebb állományban látogatják meg Magyarországot. Ebben a folyamatban azonban semmilyen rendkívülit nem vélnek felfedezni a szakemberek.

- A kilencvenes években sokkal kevesebb ilyen madár vonult át Magyarországon – emelte ki Pellinger Attila. - Ennek az oka valószínűleg nem az akkori állomány kisebb volta lehetett. Ugyanis ezek a madarak a vonulási útvonalukat időről-időre változtatják a mindenkori körülményeknek megfelelően. Az előbb említett évtizedben például a vetési lúd volt nagyon gyakori errefelé, amelyből ma szinte alig bukkan fel néhány egyed. A nagy lilik 20-40 ezres példányszáma, amely jelenleg a Fertő tónál található, most már tulajdonképpen átlagosnak tekinthető – részletezte a szakember.

Ha jelentős havazással járó hideg idő köszöntene be, a nagy lilikek valószínűleg felkerekednének az atlanti partvidékre – azonban az enyhülő telek miatt gyakran már csak márciusban hagyják el a mi vidékünket és elindulnak vissza északra, a fészkelőhelyükre.

Legnépszerűbb cikkek