| 2022. augusztus. 17. | 2 perc olvasás

Többen váltak interneten elkövetett csalás áldozatává Csornán és környékén

Az elmúlt időszakban számos olyan csalás bűncselekményről tettek bejelentést a sértettek a Csornai Rendőrkapitányságon, amelyek egy kis körültekintéssel megelőzhetők lettek volna.

Egy csornai nő egy magát banki alkalmazottnak kiadó személy telefonos hívását követően – aki arra hivatkozott, hogy a sértett bankkártyájáról jogosulatlanul vettek le pénzt – az ismeretlen hívónak megadta bankkártyájának adatait, majd egy megadott számlaszámra pénzt utalt át net-bankján keresztül. A sértett ezután felvette a kapcsolatot a számláját kezelő bank ügyfélszolgálatával, ahol természetesen nem tudtak az ügyletről.

 

Az ilyen típusú csalásokról elmondható, hogy a lakosság még mindig nincs hozzászokva, felkészülve a hasonló jellegű „támadásokra”, a legtöbb emberben fel sem merül, hogy, amennyiben valaki hivatalos szervre, pénzintézetre hivatkozik, az akár csaló is lehet, és nincsenek eléggé felkészülve a védekezésre sem.

Egy Csorna környéki településen élő nő egy „amerikai katona” letelepedését akarta azzal segíteni, hogy egy megadott számlaszámra pénzt utalt át. Egy másik hölgy az interneten megismert férfit kívánta az általa átutalt pénzzel segíteni. Természetesen mindkét esetben kiderült, hogy a „segítségre szoruló” férfiak nem a saját profiljukat és személyazonosságukat használták.

Két környékbeli lakos egy internetes adásvételi oldalon keresztül kívánt fúrógéphez, illetve hitelhez jutni, a vételárat és az eljárás díját előre el is utalták, azonban sem a terméket, sem a hitelt nem kapták meg, és a felhasználók törölték a fiókjaikat is.

A hasonló esetek elkerülése érdekében, ha nem akar bűncselekmény (csalás vagy az adatainak jogosulatlan megszerzése) áldozatává válni;

a rendőrök a figyelmébe ajánlják az online vásárlás aranyszabályait

 1. Vásároljon megbízható forrásból!
 2. Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
 3. Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
 4. Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
 5. Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
 6. Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
 7. Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva!
 8. Ha nem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
 9. Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
 10. Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról!
 11. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!
fotó:police.hu

A rendőrök – a csalások megelőzése, az áldozattá válás megakadályozása érdekében – 2022. augusztus 16-án Csorna belterületén a nagyobb forgalmú helyeken szórólapokkal hívták fel a lakosság figyelmét az internetes csalások különböző fajtáira.

fotó:police.hu

 

Legnépszerűbb cikkek