| 3 perc olvasás

Többféle betegséget terjeszthetnek a kullancsok

A jó idő beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programokat. Erdőjárás, túrázás közben már találkozhatunk kullancsokkal. A vérszívók egy része különböző betegségeket terjeszthet, de megfelelő ismeretek birtokában megelőzhetjük a megfertőződést.

Hazánkban mintegy kéttucat kullancsfaj honos, leggyakrabban a közönséges kullancs fordul elő. Ezek a rovarok elsősorban a gerinces állatok vérével táplálkoznak, de az emberbe is belefúrhatják magukat. Veszélyességük abban rejlik, hogy különböző kórokozókat hordozhatnak, amik lehetnek vírusok, baktériumok, és egyéb egysejtűek. A vérszívás útján állatról emberre terjedő betegségeket is közvetíthetnek

– részletezte dr. Bodnár Judit, a Soproni Gyógyközpont infektológus főorvosa.

A kullancsok előfordulását a klimatikus viszonyok és a rendelkezésre álló gazdaszervezetek határozzák meg. Elsősorban a lombhullató erdők aljnövényzetében élnek, de előfordulhatnak akár városi parkokban, családi házak kertjeiben is. Az erdős területek miatt az Alpokalján és a Nyugat-Dunántúlon is elterjedtek – tette hozzá. A kullancsok megjelenése általában szezonalitást mutat, március végétől késő őszig aktívak. Mivel a kiszáradás, hideg ellen az avarba húzódva védekeznek, nagy eséllyel akkor találkozhatunk velük, amikor az időjárás már kellemes, de nem túl forró.

A rovarok leggyakrabban térd- és derékmagasságban helyezkednek el a növényzeten. Tévhit azonban, hogy a fákról is ránk eshetnek. Jellemzően a hajlatokba, a nyakon, a fül mögött fúrják be magukat. Azokat a területeket választják, ahol a szájszervükkel legkönnyebben át tudják szúrni a bőrt. Nyáluk érzéstelenítő anyagot tartalmaz, így a csípésük sokszor észrevétlen marad – részletezte a szakember.

Fontos tudni, hogy hazánkban is megjelentek új kullancstípusok (pl. Hyalomma), melyek veszélyes vírusfertőzést is terjeszthetnek. Nagyobbak, mint a közönséges kullancsok, gyorsan mozognak és aktívan keresik a vérszívási lehetőséget. – hívta fel a figyelmet dr. Bodnár Judit, hozzáfűzve: a kullancscsípés ellen számos módon lehet védekezni. Használjunk kullancsriasztó szereket, viseljünk világos színű ruházatot, amin a kullancs könnyen észrevehető! A nadrág szárát pedig tűrjük be a zokniba vagy a bakancs szárába! Nagyon fontos a rendszeres kullancsvizit, ugyanis ha a csípéstől számított 24 órán belül eltávolítjuk a vérszívót, jó eséllyel el tudjuk kerülni a kórokozók átvitelét – tanácsolta az infektológus főorvos.

Az eltávolításhoz legalkalmasabb a kullancscsipesz, de szemöldökcsipesz vagy cérna is használható. A lényeg, hogy a kullancsot mindig a bőrhöz legközelebb eső részénél fogjuk meg, és határozott mozdulattal távolítsuk el, a potrohát viszont semmiképpen ne nyomjuk össze! A csípés helyét fertőtlenítsük le! Előfordulhat, hogy a kullancs eltávolításakor a bőrben marad a szájszerv, ez azonban már a kórokozó-átvitel szempontjából nem jelent veszélyt, idővel magától kilökődik a bőrből.

A kullancs által terjesztett betegségekre kitérve dr. Bodnár Judit elmondta, leggyakrabban a Lyme-kór fordul elő. Ilyenkor a csípés helyén, jellemzően 3-5 napon belül egy kokárdaszerű, növekvő bőrtünet jelenik meg, aminek a mérete meghaladja az 5 centimétert. Később a kórokozó már komolyabb idegrendszeri tüneteket, ízületi gyulladást is okozhat. A betegség antibiotikum adásával kezelhető.

A ritkább, de súlyosabb a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis). A betegség lappangási ideje átlagosan 7-21 nap közé esik, és úgynevezett „kétpúpú” lázmenet jellemzi. Az első tünete mindig egy lázkiugrás. Nagyjából egy hét elteltével ismét egy lázas állapot következik, rossz közérzet, idegrendszeri tünetek, fejfájás, hányás, járásbizonytalanság jelentkezhetnek. Szerencsére legtöbb esetben önmagától is gyógyul, de évente előfordul 10-20 olyan súlyosabb eset, amelyek kórházi ellátást igényelnek. Ez a betegség azonban védőoltás sorozattal megelőzhető

– tette hozzá a főorvos.

A kullancsok csípése ritkább esetben nyúlpestist is terjeszthet. Ez a betegség leggyakrabban nyirokcsomó megnagyobbodással, majd annak váladékozásával jár, de gyógyszeres kezeléssel szintén gyógyítható. Ugyancsak a kullancscsípést követően a Rickettsia baktériumok lázat, kiütést, vérkép eltéréseket idézhetnek elő, ilyenkor is antibiotikumszedéssel gyógyítható a betegség.

A kullancstól való félelem senkit ne tartson vissza a szabadtéri programoktól, hiszen mint az előzőekben elhangzott, a kullancscsípés és a kullancs által terjesztett betegségek ellen több módon is védekezhetünk - összegezte dr. Bodnár Judit.

 

Képek forrása: Pixabay

Legnépszerűbb cikkek